Skoro sto cijepljenih osoba liječilo se u KB Dubrava, sve je više mlađih pacijenata

Marko Todorov / CROPIX

U KB Dubravi, covid bolnici, liječe se zbog zaraze koronavirusom i cijepljenje osobe. 

“Od 1. siječnja do 16. travnja ove godine imali smo 1936 pacijenata. Od toga, 97 je primilo cjepivo, s tim da ih je 85 dobilo samo jednu dozu, dok ih je 12 stiglo k nama nakon obje doze cjepiva”, objasnila je infektologinja Nikolina Bušić za Večernji list.

Pet posto pacijenata, pretvore li se brojke u udjele, završilo je na covid odjelu, unatoč cijepljenju.

“Velik dio njih zarazio se vrlo kratko nakon primitka doze, u roku od dan-dva”, pojašnjava te dodaje da su pacijenti u doticaj s koronavirusom došli prije nego što je cjepivo razvilo svoj učinak.



Određena razina imunosti može se očekivati, kako su već prije objasnili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,dva tjedna nakon prve doze, ali ni ona se neće razviti u potpunosti, kao što neće ni spriječiti sam razvoj bolesti.

Sve je više mlađih

“Puna učinkovitost cjepiva postiže se tek deset do 14 dana nakon druge doze. Blaži simptomi, ako tada i dođe do zaraze, ono je što se može očekivati. A ono što su očekivali u KB-u Dubrava, dolazak sve mlađih pacijenata, posljednjih se tjedana i ostvarilo. Logično je to, govori infektologinja Bušić, jer starija se populacija uglavnom procijepila.

“Podaci nam govore da je prosječan pacijent sad šest godina mlađi od onog kojeg smo imali prije nekoliko mjeseci. Oni koji su rođeni sedamdesetih i nešto kasnije sad su zamijenili one rođene pedesetih i šezdesetih, ali nije to slučaj samo u KB-u Dubrava, nego u cijeloj Hrvatskoj”, istaknula je.

Nabavlja se zaštitna oprema

Apelira se i dalje na cijepljenje, a dok stižu nove doze Pfizera, čeka se Johnson & Johnson, a AstraZeneca se priprema za šprice. KB Dubrava nabavlja još zaštitne opreme kako bi se djelatnici i dalje mogli brinuti za pacijente koji im s težim simptomima bolesti stignu na covid odjel.

Jučerašnjim natječajem od 5,7 milijuna kuna zatražili su još 54 tisuće maski FFP2 i FFP3, kao i 300 tisuća kirurških, a planiraju nabaviti i 272 tisuće kirurških, 900 tisuća nitrilnih i 450 tisuća rukavica od lateksa bez talka. Treba im 43.400 kirurških ogrtača i 157 tisuća kapa, 14 tisuća zelenih bolničkih ogrtača, 40 tisuća hlača od netkanog tekstila, 112 tisuća zelenih navlaka za cipele, 2100 zaštitnih naočala te deset tisuća zaštitnih kompleta, pa i 300 onih za krizne situacije.

U procesu nabave je i stotinu beskontaktnih toplomjera, a predviđa se da će ukupna količina svih ovih tisuća i desetaka tisuća komada zaštitne opreme biti dovoljna za sljedećih godinu dana.

Komentari