Škoro razbjesnio partnere zahtjevom da se na izborima odreknu naziva svojih stranaka

Darko Tomas / CROPIX

Miroslav Škoro u više je navrata naglašavao potrebu ujedinjenja pod istim kišobranom pa iako bi se iz nekih njegovih izjava dalo zaključiti da su u Škorinu taboru pripreme za parlamentarne izbore u punom jeku, čini se da to baš i nije tako. A prema nekim informacijama koje je saznao Jutarnji list, među strankama koje su mu dale podršku počelo je bujati i nezadovoljstvo zbog nekih inicijativa koje stižu iz Škorina najužeg kruga.

Prvi pregovori

“Škoro u svojm izjavama i intervjuima priča kao da je sve riješeno, a zapravo ništa još nije dogovorno”, rekao je jedan od naših sugovornika iz ekipe koja je podržala Škoru na predsjedničkim izborima. Ističe kako je bilo samo nekoliko razgovora, i to na načelnoj razini te da tek treba sjesti i razgovarati.

Jutarnji doznaje da je Škoro dosad obavio samo pojedinačne razgovore s Ružom Tomašić, Božom Petrovom i Ladislavom Ilčićem, ali tom prilikom nije dogovoreno ništa konkretno. Više informacija je posljednjih dana unijelo nemir među desničare okupljene oko Škore, doznaju novinari. Jedna od njih je da bi na izbore trebali izaći kao Nezavisna lista Miroslava Škore, pri čemu na listi ne bi stajala imena drugih stranaka, primjerice Mosta ili Hrvatskih suverenista u sklopu kojih su Blok za Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka te Hrast, bez obzira na to što bi na listi bili i njihovi kandidati.

“To nije samo zbog ‘nove priče’ koja se stvara za parlamentarne izbore, nego se tu prije svega radi o financijama jer bi sav novac koji bi iz državnog proračuna dobili oni koji su osvojili mandate išao Nezavisnoj listi Miroslava Škore, a ne strankama čiji je kandidat prošao” objašnjava sugovornik Jutarnjeg. Pojedini članovi iz platforme Hrvatski suverenisti komentirali su kako se ne žele odreći svojih brendova.“Suverenisti su na europskim izborima dobili više od osam posto glasova. Zašto bi se sada mi ili Most odrekli svog brenda i utopili u Nezavisnoj listi Miroslava Škore koja još nema glavu i rep, niti je tu još bilo što konkretno definirano”, rekao je jedan od suverenista.

A val nezadovoljstva izazvala je, navodna, inicijativa prema kojoj bi svatko tko osvoji mandat morao potpisati osobnu bjanko zadužnicu kako bi se Škoro, navodno, poslije osigurao od mogućih “pretrčavanja” u druge tabore, doznaju novinari.

“Čuo sam da se spominju te osobne bjanko zadužnice, iako mislim da je to zakonski neprovedivo, koje bi se navodno potpisivale u visini četverogodišnje plaće saborskog zastupnika. Ako je, primjerice, plaća zastupnika oko 15 tisuća kuna, to je godišnje 180 tisuća kuna pa za četiri godine dobijete iznos od oko 100 tisuća eura”, kaže izvor iz desnih krugova. Napominje kako sve te informacije nisu došle direktno od Miroslava Škore, ali ih iznose ljudi koji su jako blisko povezani s pjevačem.

Blok bez Škore?

“To je iskaz je jednog velikog nepovjerenja. Mi smo Škori dali bezrezervnu podršku, a on se sada prema nama pokušava ponašati kao gazda prema zaposlenicima”, komentirao je još jedan od sugovornika Jutarnjeg. Prema informacijama iz desnih krugova, ako se ne postigne dogovor s Miroslavom Škorom, Hrvatski suverenisti i Most su, navodno, bez obzira na neka sadašnja neslaganja, spremni zajedno izaći na parlamentarne izbore.

A pod kojim imenom izlaze na parlamentarne izbore te jesu li točne informacije o osobnim bjanko zadužnicama, novinari su pokušali doznati i od Škorinog tima. Mate Mijić, koji je bio komunikacijski direktor Škorina izbornog stožera te mu je i dalje jedan od najbližih suradnika, jučer je rekao novinarima da u ovom trenutku kruže razne informacije, poluinformacije i spinovi.

“Još nisu donesene nikakve konkretne odluke, ozbiljni razgovori s partnerima tek slijede. Ima različitih ideja i inicijativa, pa kad vidimo što je svima prihvatljivo, donijet ćemo odluke. U svakom slučaju, cilj je da na izbore izađemo zajedno te da nakon izbora djelujemo kao jedna opcija i kao jedan Klub”, rekao je Mijić. Dodao je kako platformu trebaju pripremiti i programski te da svemu pristupaju jako ozbiljno.

“Treba biti strpljiv. Nakon predsjedničkih izbora mnogi su bili u euforiji, zvali nas i pitali kad krećemo, ali želimo sve pažljivo i detaljno odraditi. Jer, što nam vrijedi novi krov ako su temelji puni vlage”, komentirao je Mate Mijić za Jutarnji list.

Komentari