Škoro: Ovo što se sad događa ne mogu zaustaviti Tomašević, Filipović ili Pavičić Vukičević. To možemo samo mi

Dr. sc. Miroslav Škoro, na današnjoj konferenciji za medije na zagrebačkom Žitnjaku, govorio je o sustavu pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu, gdje se, kako je istaknuo, događaju nevjerojatne financijske vratolomije po Ugovoru koji je Grad Zagreb sklopio s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda.

“Potpisivanje Ugovora Grada Zagreba s koncesionarom za izgradnju pročišćivača vode 2020. godine bilo je podloga za fascinantnu financijsku vratolomiju. Dakle, tu su važne dvije tvrtke, Zagrebačke otpadne vode d.o.o. i Zagrebačke otpadne vode upravljanje i pogon d.o.o. koje posluju s Holdingom d.o.o. U 2004. godini, Grad Zagreb je ZOV-u d.o.o., temeljem Ugovora, platio nešto više od 237 milijuna kuna”, rekao je Škoro

Sumnjiva financijska vratolomija 

Dodao je kako su oni osnovali tvrtku kćer koja je fakturirala ZOV-u oko 39 milijuna kuna, od čega su potrošili za rad pročistača 7 milijuna kuna.

“Uglavnom, od ukupnog iznosa koji Grad Zagreb uplaćuje ZOV-u, ta tvrtka svojoj tvrtki kćeri prebacuje otprilike 16 posto. U konačnici, od onoga što Grad Zagreb uplati samo 18 posto dođe do pročistača, a potom se, od toga iznosa samo pola se mjesečno troši na održavanje. Grad Zagreb će u ovom ugovornom razdoblju platiti koncesionaru 11 milijardi kuna, od toga će ZOV svojoj tvrtki kćeri prebaciti oko 2 milijarde kuna, a za trošak održavanja će biti potrošeno milijardu kuna. Sve drugo je bruto prihod prije oporezivanja. Ako to nije fascinantna i sumnjiva financijska vratolomija, što je onda?”, istaknuo je Škoro.



Naglasio je kako se radi o sličnoj i već viđenoj priči s ugovorima za izgradnju žičare ili produžetka Branimirove.

“To što se događa ne mogu zaustaviti Tomislav Tomašević, Davor Filipović ili Jelena Pavičić Vukičević. To možemo samo mi i to snažnom revizijom tog ugovora, ali i svih drugih ugovora u Gradu Zagrebu”, zaključio je Miroslav Škoro.

Komentari