Škoro o Milanovićevoj izjavi o ‘kokošarenju’ u postratnoj obnovi Banovine: Nije to nikakvo kokošarenje, to je ozbiljna pljačk

Patrik Macek/PIXSELL

Miroslav Škoro na novinskoj konferenciji povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja rekao je kako će Domovinski pokret poduprijeti izmjene zakona o obnovi od potresa.

“Naravno da ćemo podržati svaku inicijativu koja će pomoći tim ljudima. Mislim da je Domovinski pokret pokazao u protekla dva tjedna koliko mu je stalo do toga kraja, koliko razumije te ljude. Mi smo distribuirali više od 1200 tona humanitarne pomoći na tom području. Pomogli smo koliko smo mogli. Nastavljamo dalje. Gospodin Markuš je koordinator svih navijačkih skupina koje žele pomoći tome području. Ono što možemo primijetiti kao i cjelokupna javnost je da hrvatska ima institucije, i hvala Bogu da ima te institucije. Hrvatske ima sve one segmente koji bi trebali biti spremni za ove situacije. Na žalost, pokazalo se ne samo jednom, nego u više navrata da te institucije ne funkcioniraju dovoljno. One, vođene od ljudi koji su imenovani politički i nestručno, nisu u stanju reagirati kad je to potrebno”.

Škoro ističe da će Domovinski pokret poduprijeti inicijativu da se promijeni zakon.

“Ali smo protiv toga da se kod svake takve nedaće formira lex specialis. Hrvatska je organizirana država koja postoji već samostalno trideset godina. Mi ćemo vjerojatno pokrenuti jednu inicijativu da se pokuša ipak stvoriti jedna krovna organizacija ili institucija, nešto po uzoru na američku nacionalnu gardu; mi smatramo da je Zbor narodne garde nešto što bi trebalo revitalizirati i staviti pod njegovu ingerenciju sve ove institucije. Vidimo na primjeru Zagreba: potres je bio pred devet mjeseci, nije se formalno-pravno učinilo puno, donesen je neki zakon, očekujemo primjenu tog zakona. Govorimo o devedeset obrazaca koji će morati biti ispunjeni. Sve skupa je previše zakomplicirano. Kada je u pitanju katastrofa moramo reagirati promptnije, moramo reagirati učinkovitije, moramo uistinu pomoći unesrećenima“.



Novinare je zanimao i Škorin komentar Milanovićeve izjavu o “kokošarenju“ u poslijeratnoj obnovi Banovine.

“Na obnovu su potrošene stotine milijuna kuna u poslijeratnoj obnovi. Činjenice su sljedeće: nije to nikakvo kokošarenje, to je ozbiljna pljačka. Kuća župana Žinića je obnovljena, tamo nije otišao niti jedan crijep. Ako netko naziva krađu kokošarenjem to je stvar percepcije iz pozicije koliko imaš i koliko raspolažeš. Čini se da je gospodinu predsjedniku to sve sitniš, a radi se o milijunima”.

Komentari