SKORO JE GODINA DANA OD POTRESA, A NI JEDAN ZAHTJEV ZA OBNOVU JOŠ NIJE RIJEŠEN Evo kako to objašnjava ministar Horvat

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Od potresa u Zagrebu bit će uskoro godina dana, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine još ni jedan zahtjev za rušenje oštećene kuće ili konstrukcijsku nije riješilo. 

“Ovo je bilo vrijeme organizirane pripreme da bi se odluke iskonstruirale i da bismo idućeg tjedna angažmanom gotovo 60-tak pravnika, koji su zaposlenici ministarstva, počeli izdavati odluke, odnosno odlukama dati pravo onima čije su nekretnine oštećene”, objasnio je ministar Darko Horvat razlog na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Dodao je da je u međuvremenu donesen cjelokupni zakonodavni okvir, definirano je postupanje te je ustrojen Fond za obnovu. “Takvo postupanje identično je onome u Japanu”.

“Prvo je osigurano normalno funkcioniranje institucija, zatim su vraćeni neophodni servisi, poput škola i bolnica, a potom je u funkciju vraćena infrastruktura potrebna za povratak stanovništva na posao”, nabrojao je



Dalje je naveo da se sada ulazi u četvrti proces – organiziranu konstrukcijsku te potom cjelovitu obnovu, ne samo Zagreba već i četiri županije oko njega. “Također, stigla su sredstva iz Fonda solidarnosti i aktivirana je ukupna svota od 5,1 milijarde kuna te su raspisani javni pozivi”.

Napravljena je vrlo detaljna snimka šteta koje su izazvali potresi 28. i 29. prosinca te više od 900 naknadnih potresa na prostoru više županija, dodao je.

Samo na kulturnoj baštini evidentirano je više od 150 milijuna kuna štete u Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, rekao je.

Na pitanje kako će pravni tim u tjedan dana riješiti sve zahtjeve za rušenje i obnovu, koji se nalaze već tri mjeseca u ministarstvu, odgovorio je da su promijenili uredbu o unutarnjem ustroju i formirali poseban sektor koji se bavi tim poslom.

“Temeljem tih odluka Središnji državni ured i Fond za obnovu dobit će priliku raspisivanjem natječaja za koje je dokumentacija spremna pokrenuti organiziranu obnovu, bez obzira je li ona konstrukcijska ili cjelovita”.

Do sada je sveukupno zaprimljeno malo više od 3350 zahtjeva.

Na pitanje je li godinu dana predugo za projektnu fazu, rekao je da se neće vezati uz činjenicu da se potres dogodio 22. ožujka, već gleda datume donesenog zakona, podzakonskih akata, ustroja Fonda i preuzimanja aktivnosti.

“Činjenica je da smo započeli s fazom projektiranja, da su neki od troškovnika na stolu i da trenutno imamo prijava na natječaje daleko većih financijskih gabarita od 5,1 milijarde kuna”.

Komentari