Škorić, I. Kujundžić i Tomasović kandidirali se za potpredsjednike

HDZ

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić te liječnik Hrvoje Tomasović kandidirali su se u ponedjeljak za potpredsjednike stranke na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Nakon što je potpisao obrazac kandidature na unutarstranačkim izborima, Škorić je novinarima rekao kako želi potaknuti jačanje unutarstranačkog dijaloga u te doprinijeti promjenama u politici HDZ-a. “Želim da se kroz te promjene približimo onom dijelu biračkog tijela koje smo izgubili na proteklim dvama izborima. Bez tog dijela biračkog tijela, koje je godinama bilo vjerno HDZ-u, idemo prema gubitku parlamentarnih izbora”, poručio je.

Ne želeći konkretno reći podržava li za predsjednika Andreja Plenkovića ili Miru Kovača, Škorić je rekao da je raspoloženje biračkog tijela u Splitu i Dalmaciji da trebaju promjene.

Stoga želi aktivno sudjelovati u promjenama politika HDZ-a: “Mi uz sva postignuća koja imamo i na vanjsko-političkom planu, na gospodarskom, sigurnosnom planu itd. svjetonazorske teme ne nailaze na potporu našeg članstva i taj aspekt se ne može zanemariti”, ocijenio je Škorić.



Naveo je i kako se na unutarstranačkim izborima ne želi svrstavati uz timove, jer, drži, demokratski institut jedan član-jedan glas, gubi se svrstavanjem uz timove.

“Moj cilj je artikulirati želje onih ljudi koji su nezadovoljni ovim političkim smjerom i gdje je to nezadovoljstvo se počelo pojavljivati od vremena Istanbulske konvencije do suprotstavljanja referendumskim inicijativama”, poručio je.

Kujundžić: HDZ se nagnuo posve na lijevo i to treba ispraviti

Pozvavši članove stranke da izađu na izbore, Ivan Kujundžić je ustvrdio da HDZ-ov “brod nagnuo posve na lijevo te ga trebaju ispraviti u onom smjeru u kojem je HDZ svjetonazorski i ideološki”.

Naglasio je kako on nije ni u jednom taboru te upozorio da je loše za stranku da bude podijeljena na tabore.

Na čelu stranke želi one koje će HDZ svjetonazorski i ideološki približiti tamo gdje pripada. Stoga će obojici predsjedničkih kandidata postaviti određena pitanja i tko mu “dobro odgovori” – tome će dati i povjerenje. Pojasnio je kako će ih među inim pitati u kom smjeru svjetonazorski i ideološki žele voditi stranku, pitanja vezana uz demografiju te žele li sudjelovati u promjeni „hrvatske svetice – kune”.

Upitan nije li situacija sa zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom (GUP) postala “pomalo duhovita”, rekao je kako je ona već “dugo duhovita”. Podsjetio je kako je, dok je bio u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, inzistirao da se struka “vrati za stol”.

“Ovdje je najveći problem što se struka nije vratila za stol. Čak i ako se GUP donese ovakav kakav je, strukovne organizacije – zajedno s Arhitektonskim fakultetom, mogu ići u upravi spor te za godinu dana vratiti sve na početak. Struka se mora vratiti za stol, jer bez struke ne možemo ništa”, upozorio je. Smatra i da politika ne može sama donositi odluke, a da nema podlogu u struci.

Tomasović: Članovi HDZ-a se žale da je stranka otišla previše lijevo, a ja sam desno

Bivši član HSP-a i godinu dana član HDZ-a Tomasović je rekao kao se za funkciju potpredsjednika kandidirao jer su se članovi stranke žalili da je HDZ otišao previše lijevo.

“Ja sam desno i ako bude malo lijevih i desnih – naći ćemo neku vagu i to uravnotežiti”, poručio je.

Istaknuo je kako se nije “naslonio” niti na jednu stranu (Plenkovića ili Kovača) te poručio da ne želi voditi negativnu kampanju.

Komentari