Skoko: SDP je činio sve da našteti vlastitom kandidatu u kampanji. Radić glatko pobjeđuje u drugom krugu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prof. dr. sc. Božo Skoko, s Fakulteta političkih znanosti komentirao je ankete lokalnih izbora iz Osijeka. 

“Ako je suditi po kampanji koja je bila dosta blaga, čak i kada su bila u pitanju napadanja to je bilo nekako jako pristojno. Nismo vidjeli veliku polarizaciju oko ijedne teme koja bi možda udružila snage protiv HDZ-ovog kandidata”, smatra Skoko.

Na pitanje može li se dogoditi da se svi ostali kandidati ujedine protiv Radića, Skoko kaže kako ne smatra da će doći do velike oporbe nasuprot HDZ-ovog kandidata.

“Mislim da Ivan Radić može glatko pobijediti unatoč sitnim razlikama u drugom krugu. Prednost koju ima teško je sustići s obzirom na bazu neodlučnih koja i nije tako velika. S druge strane ako uzmemo SDP-ovog kandidata ili kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, oni imaju relativno malu bazu koju mogu dodatno zagrabiti kako bi ugrozili samoga Radića”, kaže Božo Skoko.



Borba za drugi krug

“Ovoga puta u Osijeku stvarno imamo dobre kandidate. Ako pogledamo HDZ-ovog kandidata kao novo lice, novu energiju, to su odigrali jako lijepo u kampanji. S druge strane SDP-ov kandidat je sigurno jači nego njegova stranka, on uživa određeni ugled u Osijeku, ali SDP je činio sve da mu našteti u samoj kampanji svojim podjelama i sukobima”, obrazložio je Skoko.

“To govori o stanju SDP-a ne samo u Osijeku, već i na nacionalnoj razini. Ako pogledamo i druge dijelove Hrvatske vidimo da SDP ne stoji sjajno”, dodao je.

“Spomenuo bih još kandidata Mlinarevića koji je sigurno iskorak, zato što donosi taj jedan poduzetnički duh i način razmišljanja u samu kampanju i samim time ju čini zanimljivom”, rekao je Skoko.

Na pitanje kojeg kandidata vidi u drugom krugu s obzirom na tako malu razliku između kandidata Domovinskog pokreta i Mosta s jedne strane, i SDP-ovog kandidata s druge strane, analitičar Božo Skoko rekao je kako je teško reći, ali da bi dao nešto veću prednost Mlinareviću.

Promijena vlasti

Nakon dva Vrkićeva mandata sigurna je promjena vlasti u gradu na istoku. Najsigurniji po rezultatima za sada je veliki grad u kojem HDZ ima mogućnost dobiti gradonačelnika, i to nakon 28 godina.

“Osijek sociološki moramo promatrati kao jedan specifičan grad koji vrlo teško možemo uspoređivati s bilo kojim drugim velegradom u Hrvatskoj. Tamo smo imali jako aktivnu liberalnu scenu, imali smo niz kandidata koji su izlazili iz nekakvog nacionalnog mainstreama”, zaključuje analitičar.

“Osječani su otvoreni drugačijima i sada nakon što su isprobali sve opcije okreću se ponovno HDZ-u, ali kroz jedan personalizirani lik mladog kandidata koji donosi nešto potpuno novo. S novim licem na čelu grada s nacionalnom vladom koja je HDZ-ova i koja će biti na vlasti još tri godine, sigurno vide neku dodatnu dobitnu kartu za razvoj Osijeka”, objašnjava Skoko.

Sastavljanje skupštine

Potpora Vladimira Šišljagića i njegovih birača u drugom krugu, pod uvjetom da on u njega ne uđe, sigurno će biti važna, kaže prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti.

“Šišljagić je stari politički lisac s najvećim političkim iskustvom među svim kandidatima. Sigurno ima određene političke kredite među biračima”, kaže Skoko.

“On će biti važan ne samo za potporu, jer potpora ne donosi automatski glasove. Birači se ili odluče između dva kandidata u finalu ili odustanu, ali pod pretpostavkom da dobije koju ruku u gradskom vijeću, sigurno će biti dobar rizničar na vagi, jer će biti problem sastavljanja većine”, dodaje.

Kaže da iz trenutačne situacije izgleda da će HDZ vrlo teško HDZ formirati većinu u skupštini.

“Ali s druge strane kako poznajemo mentalitet Osječana i pogledamo prethodna gradska vijeća gdje su zapravo svi sa svima koalirali, od Ante Đapića do SDP-a, čini mi se da Osječani nekako lakše dogovore i pređu preko svih tih prepreka koje se možda ne bi usudili u Zagrebu ili nekim drugim dijelovima Hrvatske”, zaključio je Božo Skoko.

Komentari