Skoko: Koga god izaberu za gradonačelnika Zagreba, bit će privremeno rješenje

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti analizirao je stanje s kandidatima uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Hrvatske.

Prije nego što će reći što misli o eventualnoj kandidaturi Jelene Pavičić Vukičević (Bandić Milan 365), objasnio je što u njenom slučaju znači to što je iz “tako personalizirane stranke koja ovisi o samo jednoj osobi”.

Stranka Bandića još nije gotova

“A ovo je bila potpuno personalizirana stranka Milana Bandića. Nakon smrti takvih lidera, događaju se svojevrsni potresi, pa i doslovce diskontinuitet u djelovanju stranke. Međutim, ako vidimo veliki potencijal birača na lokalnoj razini koji su slijedili tu stranku i glasovali redovito za Milana Bandića, oni u ovom trenutku očito ne znaju kome će dati svoj glas i traže nekakvu poruku”, kazao je Skoko i zaključio:

“Upravo zbog toga mislim da bi se stranka trebala što prije očitovati, pokazati da žive i dalje i dati svog kandidata.”



U suprotnom, ako još pričeka, to bi se moglo osipati. Rekao je da ta stranka stoga i dalje može ciljati na određeni broj mandata u gradskoj skupštini:

‘To bi mogle biti čak i presudne ruke u skupštini.’

“Jelena Pavičić Vukičević u ovom trenutku je vjerojatno najbolji izbor”, odgovorio je na pitanje o smislu njene eventualne kandidature.

“Bez obzira koga građani izaberu na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba, to će biti privremeno rješenje”, kazao je dalje i objasnio:

“Zato što će se sigurno teško moći uskladiti da onaj tko bude izabran, da ima i većinu u skupštini. Drugo, samo naslijeđe u gradu koje dočeka novog gradonačelnika ili gradonačelnicu, neće biti lako za upravljanje. A s treće strane, očekivanja su ogromna.”

Na puno kandidata, kazao je dalje, utječe niz stvari, u prvom redu to što se već i prije govorilo da završava era Mliana Bandića, da se otvara potpuno novo razdoblje:

‘Posmrtno je Bandić pomutio računicu svima.’

“Na ljevici su se dva kandidata konsolidirala kao sigurna, koji uživaju određenu popularnost u javnosti”, objasnio je stanje slijeva.

“Na desnici su birači još zbunjeni, nisu sigurni kome dati svoj glas”, objasnio je zdesna.

Za Miroslava Škoru je kazao:

“Napravio je dobar rezultat na predsjedničkim izborima, ali ih nije osvojio. Napravio je dobar rezultat na parlamentarnim izborima, ali samim time što nije participirao u vlasti, dolazi do osipanja njegovog Domovinskog pokreta… To pomalo iscrpljuje njegovo biračko tijelo… Ovo je njegova zadnja prilika. Ako izgubi ove izbore, bit će mu puno teže tražiti bilo što u politici.”

Klisović je SDP-ov najbolji izbor, Tomašević mora unijeti optimizam
Što se tiče nekoć Bandićevih glasača, Skoko ne vidi jasnu logiku zašto bi glasači Bandića masovno prešli na stranu Škore. Za Škoru je pak dodao da bi mogao zagrabiti u one koji su glasali za Domovinski pokret na parlamentarnim izborima i proširiti to prema HDZ-u i dalje po desnici.

‘Dobar dio Bandićevih tradicionalnih birača bili su HDZ-ovci’, primijetio je.

Za Davora Filipovića je rekao da mu je to što je novo lice prednost zato što se može i kritički postaviti prema naslijeđu Milana Bandića, ali i problem zato što bi sigurno bio prepoznatljiviji da se pojavio, primjerice, prije šest mjeseci.

A Vesna Škare Ožbolt?

“Ona je poznato lice, dolazi iz političkog miljea HDZ-a… Stari HDZ-ovci je prepoznaju kao svoju”, kazao je Skoko, ističući da i ona sama sigurno da računa na to što se i danas pamte njeni uspjesi poput sudjelovanja u mirnoj reintegraciji Podunavlja.

“Joško Klisović je dobar izbog središnjice SDP-a”, kazao je Skoko.

On ne sumnja da Klisovića prepoznaju ga kao dobrog zastupnika, diplomata, nekonfliktnog čovjeka, ali se građani pitaju i kakvo je njegovo iskustvo u vođenju.

“On je u ovom trenutku jači brend od SDP-a u Zagrebu. On će na neki način vući SDP na ovim izborima”, podvukao je.

“Za Tomislava Tomaševića Skoko je rekao da je očito da mijenja predizbornu strategiju:

Vidimo već u ovih desetak dana da se pokušava predstaviti, ne samo kao čovjek koji se suprotstavljao Bandiću, nego kao čovjek koji ima nešto za ponuditi Zagrebu. On ima imidž u Zagrebu, prepoznatljiv je, ali narednih tjedana uz sebe mora vezivati određeno iskustvo. Kako će upravljati tako velikim sustavom s tako puno ljudi? Kako će upravljati gradom?”

“Ne obraća se više samo lijevim biračima, lagano se primiče centru”, kazao je Skorko i zaključio:

“Mora unijeti dozu optimizma da se ljudi mogu poistovjetiti s tim novim Zagrebom koji će on stvoriti, koji će on izgraditi”, prenosi N1.

Komentari