Škare-Ožbolt: Predsjednikove riječi uvijek imaju težinu! Nisam sigurna da je mislio sve što je rekao

Foto: Damir Krajač/Cropix

Bivša ministrica pravosuđa i pravnica Vesna Škare Ožbolt komentirala je izjave predsjednika RH Zorana Milanovića i njegov poziv na ukidanje Ustavnog suda te istaknula da on kao pravnik dobro zna što je Ustav, piše Direktno.

“Predsjednikove riječi uvijek imaju težinu. Uvijek, što god on govorio to ima svoju težinu. Je li predsjednik mislio sve to što je rekao, to je već sada drugo pitanje”, rekla je za Direktno Škare-Ožbolt.

Milanović je u utorak iz Šibenika poručio kako se po njegovom mišljenu Ustavni sud može ukinuti jer to je za njega “politički otpad” te organ koji je “postao opasnost”.

“Nisam sigurna da je sve to zaista mislio, ali je zasigurno ovim najavio neku svoju agendu prema Ustavnom sudu. Traženjem da se ukine sud, nešto što je ustavna kategorija, međuvlast, je najavio nešto što se naziva rekonstrukcija. Pitanje je što je tu uopće moguće napraviti. Time je pokazao samo neko svoje negodovanje i ljutnju. Hrvatska, od kada je nastala, ima taj sud i teško da se on može sada ukinuti. On je samo sada ukazao na to da izbor sudaca Ustavnog suda treba mijenjati, pitanje je ima li on snage boriti se za takvu promjenu”, kazala je Vesna Škare-Ožbolt.



Bivša ministrica ističe kako ne misli da ovim izjavama predsjednik poziva na pobunu protiv suda već da samo pokušava najaviti nešto što se naziva rekonstrukcija.

“U posljednje vrijeme on puno toga govori, a pitanje je misli li on to stvarno. Rasprava o ukidanju Ustavnog suda može biti ozbiljna jer to zahtjeva promjenu jednog cijelog seta, i Ustava, i uopće načina uređenja države. Mislim da ta cijela priča nije realna”, mišljenja je naša sugovornica.

Milanović je isto tako rekao da poziva sve da Ustav tumače onako kako žele te da će se i on ponašati onako kako ocijeni.

“Ustav je temeljni akt države i to Milanović kao pravnik zna. Temeljni akt države”, naglašava bivša ministrica.

Osvrnuvši se na odluku Ustavnog suda da niti jedna referendumska inicijativa Mosta nije u skladu s Ustavom, predsjednik Milanović poručio je kako su “suci Ustavnog suda napravili državni udar”.

“Definitivno treba urediti sustav referenduma, na koji način će se provoditi, kakve teme će obuhvaćati. Mislim da bi trebalo češće propitivati građane kada je riječ o ozbiljnim, osjetljivim pitanjima. Tu bismo se trebali ugledati na praksu Slovenije, da ne govorim Švicarske koja svako malo pita svoje građane što misle o nekoj temi. Kod nas to nije tako zato i imamo ovakve situacije”, zaključuje za Direktno Vesna Škare-Ožbolt.

 

Komentari