Škare Ožbolt: Otkad sam ja u politici nijedno istražno povjerenstvo nije raspetljalo ništa

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 televiziju komentirala je aferu Janaf.

Smatra da istražno povjerenstvo u Saboru ne bi ništa riješilo.

“Otkad sam ja u politici od 90-ih, niti jedno istražno povjerenstvo nije raspetljalo ništa, pogotovo u Saboru. To je zgodno za osnovati, nešto reći, oko toga stvoriti medijsku pažnju i na tome sve završava”, smatra ona

“Treba vidjeti što treba mijenjati u zakonu, a i kada je riječ o odnosu i sukobu riječima i stavovima – nazovimo to sukobom predsjednika i premijera koji su na neki način i jedan i drugi u pravu. Premijer jer poštuje zakone, a predsjednik jer ukazuje na problem. Na saborskim zastupnicima bi bilo da jednostavno sagledaju sve stvari i da se nađe rješenje za ovakve situacije, kada se s osobom koja je pod mjerama rade izvidne radnje”, dodaje.



Smatra da za osobe koje se imenuju na visoke pozicije mora postojati nekakva provjera.

“Meni je neshvatljivo da kada je riječ o visokim, državnim dužnosnicima ili onima koji imaju visoke upravljačke pozicije u javnim poduzećima, mislim da za njim treba postojati provjera. Također smatram da bi predsjednik države, predsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova ipak trebali dobiti neku ograničenu informaciju”, kaže i dodaje:

“Ne mislim da bi trebali dobiti uvid u izvidne radnje, to nikako. Ali neku ograničenu informaciju da je riječ o osobi koja je suspektna, kontaminirana, mislim da da. U ovom slučaju zakonske mogućnosti ne postoje”, kazala je.

Dodaje da kada bi do takvog nečeg došlo s ovakvim zakonom, to bi bilo odavanje tajne.

“Kada bi se to pod ovim zakonom dogodilo, to bi bilo odavanje tajne. A to je kazneno djelo. Mora se naći neki mehanizam”, zaključuje Škare Ožbolt za N1.

Komentari