Skandalozne optužbe Centra za mirovne studije: Policija skida, batina i žigosa migrante

Centar za mirovne studije upozorio je u srijedu da je 2019. godinu u Hrvatskoj obilježila eskalacija nasilja nad migrantima, o čemu svjedoče i sami policajci, no hrvatske vlasti i dalje odbijaju procesuirati ta nezakonita postupanja.

“Posljednje  svjedočenje policijskog službenika ukazuje kako je u nezakonitosti upleten sam vrh policije, a opisuje nezakonitu strukturu same ‘jedinice’ koja se služi protupravnim metodama kako bi  izbjegla evidentiranje dokaza o nezakonitom protjerivanju koje provodi uz arbitrarnu detenciju u garažama, razdvajanje obitelji, nezakonito korištenje pasa za napad”, naglašava se u priopćenju Centra za mirovne studije u povodu Međunarodnog dana migranata, 18. prosinca.

Kršenje ljudskih prava migranata svakodnevno se događa na granicama, ali i u dubini hrvatskog teritorija. Migrante se, kažu, nezakonito protjeruje preko zelene granice u susjedne zemlje što je praćeno “skidanjem, korištenjem elektrošokova, batinanjem, žigosanjem  i pucanjem na migrante te arbitrarnim nezakonitim zadržavanjem, čega nisu pošteđena niti djeca”.

Centar posebno ističe ustrajnost hrvatskih vlasti u neprocesuiranju nezakonitosti.  “Tri godine bez učinkovitih istraga, nedostatak civilnog nadzora rada policije kao i nezavisnih mehanizama nadzora u pograničnim područjima te onemogućavanje pristupa podacima o postupanju policije pučkoj pravobraniteljici te diskreditiranje njezina rada”.



Ovu su godinu, kažu, obilježila učestala i neovlaštena upotreba oružja te sve češća svjedočanstva policijskih službenika o organizaciji nezakonitih postupanja i ilegalnim naredbama koje su primorani izvršavati.

Primjerice, anonimno pismo policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici potvrdilo je da je korištenje oružja pri nezakonitom protjerivanju migranata s hrvatskog teritorija ustaljena praksa.

Drugi je policajac u anonimnom intervjuu ljetos potvrdio kako naredbe o uskraćivanju pristupa azilu i nezakonitom postupanju dolaze od nadređenih.

Samo ove godine, na nezakonito postupanje prema migrantima, uz Centar za mirovne studije, upozoravali su i Border Violence Monitoring Network, Are You Syrious, Amnesty International, Human Rights Watch, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata, Vijeće Europe, pučka pravobraniteljica, članovi Europskog parlamenta te brojni domaći i strani mediji.

Centra navodi da je “čak i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, u nepažnji, švicarskoj televiziji potvrdila da se provode nasilna i nezakonita protjerivanja, odnosno pushbackovi”.

“Međutim, unatoč priznanju i upozorenjima na grubo kršenje ljudskih prava i domaćeg, europskog i međunarodnog prava, Europska komisija dala je Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, iako je priznala kako ove optužbe kao i zaštita ljudskih prava predstavljaju izazov.”, navodi Centar koji od Vlade zahtijeva brigu za živote te dostojanstvo migranata i svih građana Hrvatske koje pogađaju ove nasilne prakse.

Komentari