SKANDALOZNA ODLUKA Turska razmatra zakon koji oslobađa silovatelje ukoliko ožene svoju žrtvu

Turski parlament raspravlja o zakonu koji bi muškarcima optuženima za silovanje maloljetnih djevojaka omogućio izbjegavanje kazne u slučaju da oni ožene svoje žrtve.

Prijedlog zakona razbjesnio je Turkinje budući da promovira silovanje maloljetnica i dječje brakove, ali i omogućava daljnje seksualno iskorištavanje djece i maloljetnica. UN upozorava kako bi ovakav zakon žrtve učinio još ranjivijima te ih izložio daljnjem zlostavljanju.

Sličan je prijedlog već odbijen 2016. godine nakon burne reakcije javnosti.

“Svaka čast hrabrim ženama i njihovom radu u Turskoj, što se bore protiv ovakvih diskriminatornih zakona i odbijaju regresivne sile koje nastoje ukloniti postojeću zakonsku zaštitu djevojaka. Upravo zahvaljujući godinama borbe od strane pravnica i aktivistkinja za ženska prava Egipat Jordan, Libanon, Maroko, Tunis i Palestina maknuli su ovakve rupe u svojim zakonima,” kazala je Suad Abu-Dayyeh iz organizacije Equality Now.



Iako je u Turskoj legalna dob za stupanje u spolni odnos 18 godina, izvješće iz 2018. godine procjenjuju da je u posljednjih deset godina gotovo pola mlijuna (482 908) djevojčica stupilo u brak. Također, nasilje nad djevojčicama i ženama u Turskoj je vrlo rašireno: UN izvještava kako je čak 38% Turkinja preživjelo fizičko ili seksualno nasilje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 2014. je izjavio kako je ravnopravnost između muškaraca i žena “protuprirodna.” Također je potaknuo žene da rode barem troje djece, a 2016. izjavio kako je život žene “nepotpun” ako se ne razmnožavaju, te kako odabirući karijeru umjesto obitelji negiraju svoju ženstvenost, piše Vox feminae.

Komentari