Sjeverna Koreja ispalila dva “balistička projektila” kratkog dometa

Foto: Guliver

Sjeverna Koreja je ispalila dva “balistička projektila” kratkog dometa, priopćila je u srijedu južnokorejska vojska, nekoliko dana nakon sličnog pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji.

Ova lansiranja, jedan u nizu vojnih pokusa Sjeverne Koreje ove godine, događaju se nakon upozorenja južnokorejske obavještajne službe o skorom nuklearnom pokusu Pjongjanga.

Južnokorejska vojska je objavila da su “dva balistička projektila kratkog dometa ispaljena iz Sunana u Pjongjangu”.

Projektili su “preletjeli 360 km na visini od 30 km, brzinom od 6 mahova”, dodaje združeni vojni stožer u Seulu u priopćenju, dodajući da će nastaviti opširniju analizu lansiranja.I Japan je potvrdio dva lansiranja, a ministar obrane Toshiro Ino nazvao je “neviđenim” nedavno uzastopno ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje.

– Ovakva opetovana lansiranja ne mogu se dopustiti, istaknuo je.

Sjedinjene Države su osudile lansiranje balističkih projektila, istaknuvši da su i dalje otvoreni za dijalog sa Sjevernom Korejom.

– Ovim lansiranjima krše se brojne rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti i prijetnja su susjedima Demokratske Narodne Republike Koreje (službeno ime Sjeverne Koreje) i međunarodnoj zajednici, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

– Ostajemo privrženi diplomatskom pristupu DNRK-u i pozivamo ga na dijalog, dodao je.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela neviđen niz vojnih pokusa i priprema se, po informacijama južnokorejske obavještajne službe, na novi nuklearni pokus.

Komentari