Sjednica zagrebačke Skupštine započela nizom stanki, zatražena smjena Krešimira Kartela

Damjan Tadic / CROPIX

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine započela je u ponedjeljak nizom stanki oko prijedloga oporbe da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti zaključak o razrješenju potpredsjednika Skupštine Krešimira Kartela (Neovisni za Hrvatsku) te na njegovo mjesto imenovanja Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš).

Skupštine je počela u 11 sati, a zastupnici u više od dva sata nisu uspjeli utvrdili niti dnevni red.

Prijedlog da se Kartela smijeni pokrenuo Klub neovisnih zastupnika

Odbor za izbor i imenovanja uputio je dopis klubovima gradskih zastupnika i gradskim zastupnicima skupštinske manjine u prosincu kojim je zatražio da mu se dostavi zajednički prijedlog za imenovanje potpredsjednika Skupštine, nastavno na prijedlog Kluba neovisnih zastupnika kojim je od tog Odbora zatraženo da predloži Skupštini Kartelovo razriješenje, te imenovanje Ane Lederer.

Tomislav Jonjić rekao je u ponedjeljak da su oni zatražili da se njihov bivši stranački kolega Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku smijeni s mjesta potpredsjednika Gradske skupštine.



“Prema Poslovniku Gradske skupštine kad Skupština ima četiri potpredsjednika, onda dva potpredsjednika pripadaju skupštinskoj većini, a dva pripadaju skupštinskoj manjini. S obzirom na to da su Kartelo i Bruna Esih pristupili skupštinskoj većini, mi smo još 24. listopada zatražili da se Ana Lederer imenuje potpredsjednicom Skupštine iz reda skupštinske manjine”, rekao je Jonjić novinarima u Gradskoj skupštini.

Novi Bandićevi žetončići

Jonjić kaže da su Krešimir Kartelo i Bruna Esih postali dio vladajuće većine, jer se to vrlo jasno vidi po tome što su podržali proračun Grada Zagreba za 2020., te zbog održavanja kvoruma u korist skupštinske većine na prošloj i pretprošloj sjednici.

Na pitanje novinara jesu li Kartelo i Esih “novi Bandićevi žetončići” Jonjić je odgovorio da je najbolje da to oni kažu. “Budućnost će to pokazati, a u krajnjoj liniji pokazuje današnji razvitak oko izbora i imenovanja novoga potpredsjednika Skupštine”, rekao je Jonjić.

Oporba je Odboru uputila prijedlog da se za potpredsjednika izabere gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića, a kako Odbor to nije predložio Skupštini gradski zastupnici predlažu da se o razrješenju Kartela odlučuje u hitnom postupku.

Navedeno je predloženo, ističe se u priopćenju, nastavno na odredbu članka poslovnika kojom je propisano da se u slučaju da Gradska skupština ima četiri potpredsjednika, dva potpredsjednika biraju, u pravilu, iz reda skupštinske manjine, na njezin prijedlog.

Broj gradskih zastupnika koji može pokrenuti postupak za razrješenje potpredsjednika je jedna četvrtina, odnosno trinaest gradskih zastupnika, a prijedlog da Tomašević bude potpredsjednik Skupštine potpisalo je 20 oporbenih zastupnika.

U obrazloženju prijedloga ističe se da je Krešimir Kartelo na konstituirajućoj sjednici Skupštine 10. srpnja 2017. izabran za potpredsjednika iz reda skupštinske većine te da je tijekom saziva postao dio skupštinske manjine budući da je Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku, kojemu je Krešimir Kartelo bio član, prešao u manjinu.

Kao dodatan razlog za razrješenje Kartela ističe se i to što je Klub neovisnih zastupnika, članovi kojeg su bili na istoj kandidacijskoj listi za Gradsku skupštinu s Krešimirom Kartelom te zajedno s njim bili članovi Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, predložio njegovo razrješenje s mjesta potpredsjednika Skupštine.

Oporbeni zastupnici smatraju da bi se izborom Tomaševića za potpredsjednika postupilo prema stvarnom stanju te bi on mogao zastupati interese zastupnika iz skupštinske manjine.

Bandić: Ne razumijem prijedlog niti žurbu oko toga

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da ukoliko zastupnici ne podrže ovaj prijedlog – to pokazati da se ne poštuju statuti i pravilnici.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je da ne razumije prijedlog niti žurbu oko toga.

“Ne razumijem što se promijenilo u Skupštini. Je li Kartelo u klubu većine? Drugo je što vi poimate demokraciju da rušite, a ne da gradite. Vidite samo jednu strane medalje, drugu apstrahirate”, kazao je.

Nakon nekoliko polusatnih pauza za klubove za govornicu je stigao Kartelo kazavši da će on i Bruna Esih glasati da se ta točka uvrsti po hitnom postupku u dnevni red kako bi se “agonija što prije završila”.

Komentari