Vlada produžila mjere za pomoć gospodarstvu do 31. prosinca! Evo tko će ih sve moći koristiti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Ustvrdivši da je vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna, najavio je nastavak mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžetak mjera za mikropoduzetnike do 31. prosinca, također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto

Ta se mjera, rekao je, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, rekao je Plenković. Spomenuo je pritom da se to posebno odnos na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis doprinosa na plaće.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao je Plenković.

Sve te mjere će po njegovim riječima do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to kako iz postojeće financijske perspektive, tako  pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Ujedno je najavio nastavak izdavanja “Covid” kredita putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

“Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno…reagirali smo na vrijeme i zato nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili premoštavanje krize brojnih gospodarskih subjekata”, rekao je Plenković.

Ocijenio je da su nove aktivnosti na tom tragu, najavivši temeljitu raspravu sa sindikatima i poslodavcima.

Beroš: 2634 aktivna slučaja koronavirusa, sustav se prilagođava

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o aktualnoj situaciji s koronavirusom rekavši kako trenutno imamo 2634 aktivna slučaja, a zdravstveni sustav prilagođava se novoj situaciji.

“Na 192. dan epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je ukupno 11.094 pozitivnih osoba i 2634 trenutno oboljelih. U zadnja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze, 269 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih je 15 na respiratoru. Jučer je na bolničko liječenje primljeno novih 33 bolesnika”, kazao je Beroš.

Ukupno je testirano 179.838 osoba, a trenutno je 170 aktivnih zaraza među zdravstvenim djelatnicima, dok je u samoizolaciji njih 701.

Beroš napominje kako bolnički sustav i dalje funkcionira u okviru mogućnosti na optimalan način te se kontinuirano prilagođava novonastalim okolnostima.

Uslijed popunjenih kapaciteta Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ pacijente kojima je potrebna bolnička skrb prema planu se zaprima u KB-u Dubrava, gdje je od ranije ustrojen primarni respiratorno-intenzivisitički centar.

“Važno je napomenuti da bolnice ulažu dodatne napore da i ostale pacijente, koji nisu oboljeli od Covida-19, adekvatno zbrinjavaju pridržavajući se svih mjera zaštite djelatnika bolnice i samih pacijenata”, kazao je Beroš.

Preporuke zavodima, domovima zdravlja, pedijatrima i liječnicima

Podsjetio je da su objavljene preporuke HZJZ-a vezane uz rad škola te izrađen prijedlog preporuka za rad visokoškolskih ustanova i studentskih domova, koji je dostavljen Ministarstvu znanosti i obrazovanja na usuglašavanje.

Zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja, pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine upućene su nove, objedinjene i revidirane preporuke oko testiranja, retestiranja, mjerama samoizolacije i izolacije kod sumnje na zarazu.

Također je upućen zahtjev za stalnim unapređenjem aktivnosti oko suzbijanja epidemije koje uključuju evaluaciju potreba jačanja kadrovskih kapaciteta, potreba novih mjesta za testiranja i evaluaciju nabave novih uređaja za testiranje.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva 10 posto je hospitaliziran, u odnosu na broj hospitaliziranih 5,6 posto je na respiratoru, što je 0,57 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, navodi Beroš.

I dalje su na snazi mjere održavanja kontinuiranog razmaka, higijene i dezinfekcije.

“Uoči početka nove školske godine pozivam roditelje, bake, djedove, skrbnike, učitelje i profesore da s djecom redovito razgovaraju o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera te im svjedoče i vlastitim primjerom”, poručio je Beroš.

Komentari