NAPETO U IRAKU Veleposlanstvo SAD-a ponovno pod opsadom proiranskih prosvjednika, Trump na Bliski istok rasporedio dodatnih 750 vojnika

Sigurnosne snage američkog veleposlanstva u Bagdadu u srijedu ujutro su nakratko upotrijebile suzavac ne bi li rastjerale stotine Iračana bliskih Iranu koji su zapalili zastavu Sjedinjenih Država.

Nastavak je to prosvjeda od utorka u kojem je sudjelovalo stotine ljudi. Nakon što su satima napadali američko veleposlanstvo, najavili su neograničene mirne prosvjede ispred zgrade veleposlanstva tražeći odlazak Amerikanaca iz Iraka, nakon zračnih udara u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranskih snaga.

Prosvjednici su tijekom večeri postavili pedesetak šatora.

‘Zatvoreni prilazi Zelenoj zoni’

U srijedu ujutro iračka vojska je ponovo zatvorila prilaze Zelenoj zoni, gdje su smješteni veleposlanstvo i najviša tijela iračke vlasti, u koju su tisuće pripadnika paravojske bliske Iranu u utorak slobodno ušetale a da ih pritom nitko nije omeo.



Iračke snage su ponovo stajale na kontrolnim točkama na ulazu u taj sektor u kojemu su snazi iznimno jake sigurnosne mjere, ali očito nisu odvodile prosvjednike koji su bili unutar zone.

Proiranski prosvjednici pokušali su ponovo prići američkom veleposlanstvu paleći američke zastave i izvikujući “Amerika je veliki sotona!”, što je slogan koji se u Iranu često koristi od Islamske revolucije 1979.

Iz golemog diplomatskog kompleksa odmah su uzvratili suzavcem, javlja francuska novinska agencija, prenosi Jutarnji list.

Poslane nove trupe na Bliski istok, dodatne snage u pripremi

Sjedinjene Države trenutno su rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu, izjavio je u utorak američki ministar obrane Mark Esper.

Esper je u izjavi kazao da je odobrio raspoređivanje pješačkog bataljona iz snaga za brzo reagiranje (IRF) 82. zrakoplovne divizije. Osim trenutnog razmještanja, rekao je Esper, dodatne snage IRF-a spremne su za razmještanje u sljedećih nekoliko dana.

Trump ne planira evakuirati zgradu veleposlanstva u Bagdadu, šalje marince kao osiguranje

Proiranski prosvjednici spaljivali američke zastave

Tisuće prosvjednika okupilo se u utorak ispred ograde veleposlanstva SAD-a u Bagdadu, kako bi osudili zračne napade na baze proiranske milicije u Iraku.

Prosvjednici su palili zastave, lomili nadzorne kamere i uzvikivali “smrt Americi”, nakon što su Amerikanci izveli smrtonosni napad na proiransku oružanu skupinu u Iraku.

VIDEO Policija rastjerala prosvjednike ispred američkog veleposlanstva u Iraku

‘Amerika je veliki sotona’

Američka vojska u nedjelju je izvela napade protiv militantne skupine Kataib Hezbollah kao odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Uz transparente “Zatvorite američku ambasadu u Bagdadu” prosvjednici su uzvikivali i “Amerika je veliki sotona”.

Američki predsjednik Donald Trump je za “orkestriranje” napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu okrivio Iran, kazavši kako će za njega odgovornim smatrati službeni Teheran.

Trump otpužio Iran za orkestriranje napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te optužbe.

Komentari