Sjedinjene Države i NATO osudili zločine u Buči

Sjedinjene Države i NATO užasnuti su otkrićima zločina pripisanima ruskim snagama u Buči blizu Kijeva i upozorili su da odlazak Moskve iz te regije ne znači nužno “stvarno povlačenje” niti donosi nadu u deeskalaciju.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su fotografije velikog broja ubijenih Ukrajinaca u Buči mučne, te da će oni koji su ih počinili odgovarati za ratni zločin.

 

Blinken je dao izjavu za CNN u nedjelju, dan nakon što su ukrajinske snage vratile kontrolu nad tim gradom u okolici Kijeva. Ukrajinci tvrde da su ondje pronašli tijela gotovo 300 ubijenih civila. 

Najvažnije je da ne otupimo na to. Ne smijemo to normalizirati. Ovo je realnost onoga što se događa svaki dan dok traje brutalnost Rusije nad Ukrajinom.

 

Američki šef diplomacije zaobišao je odgovor na pitanje vjeruje li SAD da su ruski vojnici počinili genocid.

 

Sve ćemo istražiti, zabilježiti i staviti na jedno mjesto kako bismo bili sigurni da će relevantne institucije i organizacije to provjeriti, uključujući State Department.

 

Stoltenberg i Blinken oprezni kad je riječ o povlačenju

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da su zločini u Buči “užasni” i “brutalnosti takve kakva nije više u Europi desetljećima”.

 

– Apsolutno je neprihvatljivo da su civili mete, da su ubijani i tim je važnije da se što prije okona taj rat, rekao je Stoltenberg također govoreći za CNN.

 

Stoltenberg je oprezan kad je riječ o povčaneju ruskih snaga iz Kijeva.

 

– Ne smijemo biti previše optimistični, jer “opravdan je strah od mogućeg porasta napada, posebno na jugu i istoku” Ukrajine, rekao je.

 

– To nije stvarno povlačenje, to je više promjena strategije, rekao je Stoltenberg.

 

Tako misli i Blinken koji smatra da je prerano reći je li premještanje ruskih snaga stvarno povlačenje i odlazak na jug i istok Ukrajine ili je riječ samo o pregrupiranju prije novih napada.

 

Blinken je odbio komentirati izvješća da SAD posreduje u transferu tenkova iz sovjetskog doba Ukrajini od istočnoeuropskih saveznika, no rekao je da će NATO članice nastaviti sa slanjem oružja.

 

– U Ukrajini ima ili će uskoro biti deset protutenkovskih sustava za svaki ruski tenk, kazao je.

 

Blinken će početkom idućeg tjedna stići u Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova, objavio je State Department.

 

Saveznici će tada raspravljati što učiniti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za ruski napad te kako zaustaviti rat u Ukrajini.

Blinken će u belgijskoj prijestolnici prisustvovati i na sastanku ministara G7.

Komentari