Sjedinjene Američke Države ukidaju sankcije na zračni promet s Kubom

Božo Radić / CROPIX

Američko ministarstvo prometa u srijedu je ukinulo sankcije na zračni promet s Kubom, što je mjera koju je u svibnju najavila administracija predsjednika Bidena kao znak popuštanja napetosti u odnosima s Kubom.

Odluka će omogućiti američkim aviokompanijama da održavaju vezu s drugim zračnim lukama, a ne samo s onom u Havani, vidi se iz dokumenta. Predviđeno je i ponovno odobrenje nekih skupnih putovanja na Kubu.

Bidenova je uprava 16. svibnja najavila ukidanje paketa sankcija uvedenih Kubi, a visoki američki dužnosnik opisao je takav korak kao “praktične odluke koje trebaju odgovoriti na humanitarnu situaciju i razviti gospodarske mogućnosti” Kubanaca.

Osim zrakoplovnih veza, američka vlada kani obnoviti program obustavljen prije nekoliko godina koji je olakšavao postupak useljavanja članova iste obitelji. Bidenova administracija također je najavila da će povećati kapacitete za rješavanje zahtjeva Kubanaca za vizu.SAD će usto ukinuti gornju granicu od 1.000 dolara po tromjesečju i po pošiljatelju/korisniku koja je dosad ograničavala slanje novca na Kubu i odobrit će slanje novca izvan obiteljskog kruga.

Tu je granicu uveo bivši predsjednik Donald Trump koji je u svom mandatu donio niz mjera protiv Kube.

Mjere najavljene 16. svibnja kubanska je vlada dočekala s odobravanjem, ocijenivši ih malim korakom u dobrom smjeru, ali ograničenog dometa.

Komentari