Sisačka gradonačelnica: Polovina pregledanih oštećenih objekata privremeno ili trajno neupotrebljiva

Kristina Ikić-Baniček/Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je u ponedjeljak da je pregledana polovina prijavljenih oštećenih objekata u gradu, njih oko 6300, od kojih je gotovo polovina privremeno ili trajno neupotrebljiva.

Iako je prošlo 14 dana od razornog potresa, prijavljene štete na objektima na području Siska još nisu konačne. Na području grada prijavljeno je oko 6300 oštećenih objekata, a prijave i dalje stižu.

Kako je na konferenciji za novinare rekla sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zahvaljujući statičarima volonterima, koje nisu angažirala državna tijela, pregledana je polovina prijavljenih objekata, od kojih je gotovo polovina privremeno ili trajno neupotrebljiva.

Istaknula je da su u Sisak dosad stigla 73 kontejnera, od kojih 31 ima priključak za struju pa se njima može koristiti u zimskim uvjetima. U njima je trenutačno smješteno 80 osoba.



Dosad je u Sisku registrirano oko 300 zahtjeva za kontejnere za one koji nemaju riješen smještaj, a stambeni su im objekti trajno neupotrebljivi.

U dvoranama 153 osobe

U sisačkim školskim dvoranama smještene su 153 osobe. Kako je rekla Ikić Baniček, u planu je pregled sisačkoga hotela “Panonija” u koji bi se moglo smjestiti još najmanje sto osoba.

Gradonačelnica je također rekla kako su stigle i ponude privatnih iznajmljivača koji žele prihvatiti dio stradalnika.

U planu je da se do početka nastave osobe smještene u dvoranama osnovnih škola “22. lipnja i “Braća Ribar” premjeste u dvoranu Brezovica u Capragu. Prednost će imati one osobe i obitelji čiji su stambeni objekti dobili crvenu naljepnicu.

Sisačka gradonačelnica je spomenula kako će 18. siječnja nastava početi za sve sisačke osnovnoškolce. Zahvaljujući angažiranju gradskih službi, učenici triju osnovnih škola koje zbog veće štete još nisu osposobljene za nastavu prevozit će se u najbliže škole.

Vatrogasci imali oko četiri tisuće intervencija

Zapovjednik Javne vatrogasne postroje u Sisku Miroslav Golub napomenuo je kako su članovi te postrojbe i mnogih dobrovoljnih vatrogasnih društava u proteklih 14 dana imali oko četiri tisuće intervencija.

U intervencijama su im se često pridruživali zaposlenici komunalnih službi, alpinisti i drugi. U intervencijama, kako je rekao, nekoliko je vatrogasaca ozlijeđeno, ali bez težih posljedica. “Zbog loših vremenskih uvjeta i povećanog rizika, privremeno ćemo obustaviti radove na visini. Obišli smo gotovo sve prijavljene objekte i mogu reći kako u Sisku nema neoštećenih objekata. Još nam je preostalo obići neke veće zgrade, za što nam pak treba prikladna tehnika”, rekao je Golub.

Komentari