Sirijske i ruske snage izvršile zračne napade na posljednje uporište kalifata

U srijedu i četvrtak, sirijski zrakoplovi i zrakoplovi iz sastava ruskog vojnog kontingenta u toj zemlji, izvršili su seriju snažnih napada na objekte i vojnu tehniku islamističkih snaga iz organizacije ‘Hayat Tahrir ash-Sham’, čiju glavninu čine borci radikalne skupine ‘Jabhat Fath ash-Sham’, bivše ‘Jabhat al-Nusre’ ili sirijskog ogranka prosaudijske ‘Al Qaide’, u sjeverozapadnoj regiji Idlib.

Podsjetimo, radi se o jedinoj preostaloj tzv. zoni deeskalacije zapadno od rijeke Eufrata, koja nije pod nadzorom vlade u Damasku. U njoj djeluje oko 40 tisuća radikalnih islamističkih boraca, prebačenih iz različitih dijelova Sirije nakon slamanja njihovog otpora u drugim zonama deeskalacije, prije svega na jugu i zapadu Sirije, te predgrađima glavnog grada Damaska i u Istočnoj Guti.

U dvodnevnim zračnim napadima izvršeno je više od stotinu udara u zoni grada Maarat an-Numan, kao i po položajima raketnih lansera, topništvu i skladištima streljiva uz trasu Idlib-Hama, izvijestili su danas ruski vojni izvori.

Osim toga nastavljaju se i pješačke borbe, a sirijska vojska nastoji blokirati zonu Umm Khalahil u kojoj su utvrđeni islamistički borci, u čemu im neposrednu potporu pruža rusko zrakoplovstvo, kao i sirijski zrakoplovi i helikopteri.

Poginulo više desetaka civila 

Islamistički su izvori izvijestili o pogibiji boraca i lokalnih zapovjednika „Hayat Tahrir ash-Sham“, pričemu je točan broj teško odrediti ali se spominje o više od 30 poginulih. Zapadni i bliskoistočni mediji govore o ‘desecima poginulih civila’ u Idlibu.

Pojedini ruski mediji prošlih su dana objavljivali informacije o prebacivanju u Siriju dodatnih ruskih sustava naoružanja neutvrđenoga tipa vojnim brodovljem kroz Bospor i Dardanele. Dio medija navodi kako se radi o oružju vezanom uz rusko-turske vojne ophodnje i zadaće koje je Rusija na sebe preuzela kroz potpisani rusko-turski Memorandum u Sočiju 22. listopada (održanom u tijeku turske operacije ‘Izvor mira’) na sjevero-istoku Sirije, dok drugi navode mogućnost da Rusija jača svoje snage u kontekstu priprema Damaska za čišćenje od terorista zone tzv. velikog Idliba, koji uključuje  istoimenu regiju i njoj gravitirajuće dijelove regija Aleppo, Hama i Latakija, piše Geopolitika.

Komentari