Širenje delta soja: Dominantan je u 19 od 28 europskih država

Ilustracija Foto: Pixabay

Delta soj već je neko vrijeme opasnost za većinu svjetskih država te za njihove građane. Sada se pojavio još jedan podatak koji govori o značaju tog vrlo rasprostranjenog soja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proteklih mjesec dana bavila se jednim zanimljivim istraživanje. Naime, podaci prikupljeni između 28. lipnja i 11. srpnja pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja Europe.

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 dok su zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Regionalni direktor WHO-a Hans Kluge još je jednom apelirao da građanima da se ne opuste: “Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante.”


Dodao je i da situacija, primarno zbog cijepljenja, ipak ide na bolje: “Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije cjepiva znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali cijepiti.”

Komentari