SINDIKATI ŽESTOKO REAGIRALI NA IZJAVE MINISTRA Ovo je dolijevanje ulja na vatru

Cropix

Izjava ministra financija Zdravka Marića da javni sektor neće dobiti povećanje plaća ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade izazvala je burne reakcije sindikalista.

Ministar Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV kazao je kako sindikati javnih službi neće dobiti povećanje plaća ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade.

Ministar Marić: Ako sindikati u obrazovanju ne pristanu na Vladinu ponudu, ostali sindikati javnog sektora neće moći dobiti najavljeno povećanje plaća



Za sindikate skandalozna izjava

Za predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca poruka ministra je skandalozna.

Na pitanje smatra li da je ovo pokušaj da se sindikati posvađaju međusobno te da se vrši pritisak na sindikate u obrazovanju, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja odgovara: “Gledajte, ne mogu drugi sindikati utjecati na obrazovne sindikate. Na njih može utjecati jedino njihovo članstvo. Ali, sindikati se mogu međusobno posvađati, ja vjerujem da to i jest u motivu Vladinog djelovanja, no time neće ništa dobiti!”

Dolijevanje ulja na vatru

Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je: “Ili se radi o nesmotrenosti ili o dolijevanju ulja na vatru. Ako se radi o nesmotrenosti, nije dobro, jer smo već više puta svjedočili toj situaciji i Vlada je našla načina kako da proširi primjenu dodatka kolektivnom ugovoru koji je potpisan u državnim službama na javne službe i obrnuto. Ako se radi o dolijevanju ulja na vatru, to je jako, jako ružno. Nama su potrebne hladne glave. Mi smo sad u ozbiljnom sporu, govorimo o školskim sindikatima”.

Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić u srijedu je potvrdio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu te ponovio da je Vlada otvorena za razgovor o koeficijentima, ali ne u ovom trenutku.

Komentari