SINDIKATI STIGLI NA PREGOVORE ‘Sada sve ovisi o premijeru Plenkoviću’

Cropix

Čelnici sindikata u obrazovanju stigli su u 16 sati na nastavak pregovora s Vladom u Banske dvore, gdje ih je pozvao premijer Andrej Plenković. Članstvo sindikata je velikom većinom odbilo premijerovu ponudu, pa sada sindikati tvrde da o premijeru ovisi hoće li štrajk završiti ili ne.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec pri ulasku u Banske dvore rekao je da dolaze na poziv Vlade, koju će izvijestiti o odlukama zaposlenih u obrazovanju, odnosno da je “90 posto zaposlenih poslalo poruku da ne žele dodatke na plaću, već koeficijente složenosti poslova”.

“Danas je premijer taj koji donosi odluku – ovisno o odluci premijera, učenici će se vratiti u svoje klupe, a nastavnici na svoj posao. Znači, premijer treba nama donijeti uredbu o koeficijentima”, rekao je Mihalinec novinarima. “Dodaci nisu ono što smo tražili”, poručio je.

Ako dođe do sudske zabrane štrajka, rekao je, štrajkaši će postupiti po sudskoj odluci.



Radeka: Sustav je u blokadi, čekamo što će Vlada napraviti 

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je sustav u blokadi, a sindikati čekaju što će Vlada napraviti.

“Stanje je jasno, nemamo posebnih taktičkih pozicija. Sustav je u blokadi toliko dugo, očekujemo što će Vlada napraviti u ovom trenutku”, rekao je Radeka novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li sindikati potpisati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, uzvratio je da njegov sindikat sigurno neće.

“Jasno sam rekao i na konferenciji za novinare – to je zakon spojenih posuda, kako je to uostalom i premijer navodio. Kad riješimo krizu sa koeficijentima, onda ćemo prići rješavanju problema sa osnovicom plaće”, poručio je.

Stipić: Zabrana štrajka bila bi poraz Vlade

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić izjavio je da će, ako bi došlo do zabrane štrajka, to ponajprije biti poraz Vlade jer će se tu postaviti brojna pitanja, između ostalih i o nemoći premijera.

Tu će se postaviti brojna pitanja, poput –  zašto poslije 35 dana, a ne poslije pet? Postavit će se pitanje nemoći premijera i možda svega onoga što nas je vodilo tome da ne možemo drugačije nego tim putem riješiti ovaj spor, kazao je.

Tvrdnje da ako obrazovni sindikati odbiju ponudu, ostali sindikati javnih službi ne mogu potpisati temeljni kolektivni ugovor, Stipić je ocijenio kao svojevrsni pritisak na školske sindikate.

Komentari