Sindikati javnih službi pregovaraju s Vladom, ali bez sindikata obrazovanja

Bruno Konjević/Cropix

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u četvrtak se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nekoliko je puta ponovio da sindikati osnovnih i srednjih škola neće sudjelovati na sastancima na kojima se pregovara prvenstveno o osnovici.

Sindikati obrazovanja traže porast plaća za 6,11 posto kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Na prethodnim pregovorima čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da sindikati javih službi traže rast osnovice za 3+3+3 posto u idućoj godini, povećavanje proračunske osnovice, veće božićnice i darove za djecu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović odbio je takav zahtjev, ali tvrdi da su pregovori “u visokoj fazi finalizacije”.

Na tom su sastanku sindikalci i predstavnici Vlade dogovorili “detektiranje zajedničkog stava oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva”, a ta bi analiza trebala biti predstavljena na današnjem sastanku.

Sindikati tvrde da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto. Po kojoj metodologiji su to zaključili, pitaju se mnogi iz privatnog sektora, koji ne uživaju sigurnost i ostale pogodnosti pružene državnim službenicima.

Komentari