Sindikat policije uputio dramatičan apel ministru Malenici: Spriječite kolaps države!

Tom Dubravec / CROPIX

Sindikat policije Hrvatske uputio je pismeni apel ministru Ivanu Malenici da Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah donese obvezujuću uputu i mjere za sprječavanje širenja epidemije te osiguranje radnih uvjeta u tijelima državne uprave kako bi spriječio kolaps države.

Priopćenje Sindikata policije Hrvatske prenosimo u cijelosti:

“Sindikat policije Hrvatske poziva Ministarstvo pravosuđa i uprave da u najžurnijem roku donese obvezujuću uputu kojom će utvrditi mjere za sprječavanje širenja epidemije i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade Republike Hrvatske te, ovisno o epidemiološkoj situaciji, utvrditi mogućnost rada od kuće državnih službenika. Ne donese li se ta uputa u najkraćem roku, doći će do kolapsa državne uprave i prestanka obavljanja osnovnih funkcija države.

Iako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici prošlog četvrtka, 22. listopada, donijela Odluku o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave, kojom je naloženo donošenje obvezujuće upute, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica iz nama nepoznatih razloga odugovlači s donošenjem upute.



Situacija sa širenjem epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj je dramatična. Ministarstvo unutarnjih poslova, koje ne podliježe spomenutoj Odluci, već je samostalno donijelo svoje obvezujuće mjere za sprečavanje širenja epidemije poput rada u odvojenim A i B smjenama. Međutim, u ostatku državne uprave virus se nesmetano širi, nema dovoljno dezinfekcijskih sredstava, zaposlenici nemaju zaštitne maske, a prostorije u kojima se obavljaju poslove ne čiste se redovito.

Pozivamo ministra Malenicu i Vladu Republike Hrvatske da podrobno razmotre ozbiljnost situacije kao i da shvate koliko je njihov položaj privilegiran u odnosu na ostale građane, među kojima su i državni službenici. Najbolja individualna liječnička skrb, testiranje preko reda i brzinski rezultati testa te takozvani pasivan nadzor umjesto stroge samoizolacije privilegije su dostupne samo šačici odabranih. Za nas ostale zaraza znači dugotrajno čekanje na testiranje, gubitak primanja tijekom samoizolacije, a uskoro i krevet u šatoru ili Areni umjesto u bolnici.

Ministre Malenica, apeliramo na Vas – donesite obvezujuću uputu na koju se predugo čeka, a kako bi se spriječio predstojeći kolaps državnih službi. I nadajte se da nije već prekasno!”

Komentari