Sindikat upozorio na financijske malverzacije

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upozorili su u ponedjeljak na financijske malverzacije na Hrvatskom veterinarskom institutu, tvrdeći da se tamo ispred znanosti i istraživanja stavlja profit.

“Anonimna prijava i nalaz Upravnog vijeća ukazivala je na zabrinjavajući nivo netransparentnosti upravljanja financijskim sredstvima ravnatelja Borisa Habruna, što se može opisati kao zlouporaba ovlasti i položaja, što je kazneno djelo”, ustvrdio je predsjednik sindikata Petar Pervan na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako je sindikat uputio Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srpnju 2017. godine zahtjev za provođenje upravnog nadzora nad zakonitošću rada i općih akata Veterinarskog instituta. “Prošlo je više od dvije i pol godine, a nadzor još nije gotov”, kaže Pervan.

Na dva sastanka u Ministarstvu nije bilo konkretnih pomaka, već su predstavnici sindikata bili informirani da policija provodi neke radnje, ali ništa više od toga, rekao je.



Ministarstvo je dosad trebalo završiti nadzor i poduzeti nužne mjere kako bi rad Uprave dovelo u sklad sa zakonom i Statutom. “Naše obraćanje je izraz frustracije zbog nedjelovanja državnih institucija i Ministarstva znanosti i obrazovanja”, naglasio je Pervan.

Iako je prvenstveno znanstvena i istraživačka institucija, Institutu je glavna aktivnost ugovor s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a prihodi iz tog poslovanja su izdašni. “Obilje novca je stvorilo i obilje problema”, kaže Pervan.

“Ravnatelj je sam sebi određivao visinu dodatka na plaću, prema pravilniku iz 2012. po 30 posto, a 2014. godine 50 posto, uz još neke druge dodatke i stimulacije. Prema našim saznanjima tu se znalo nakupiti i do 30 tisuća kuna neto plaće”, dodao je.

Ravnatelj nije poštivao vlastiti pravilnik o plaćama

Sindikalci kažu da su ti pravilnici, čija je provedba i dalje diskrecijsko pravo ravnatelja, korišteni kako bi se nagrađivali podobni, a kažnjavali nepodobni. Također su se oročavali višemilijunski iznosi bez odobrenja Upravnog vijeća.

“Državna revizija iz 2017. godine utvrdila je da ravnatelj nije poštivao vlastiti pravilnik o plaćama. Čini se da je tijekom revizije Uprava manipulirala pravilnicima i dala na uvid reviziji pravilnik iz 2012., a ne onaj važeći iz 2014. godine”, rekao je Pervan.

Voditelj laboratorija za parazitologiju Relja Beck ustvrdio je kako, prema ravnatelju Habrunu, na Institutu nije primarna znanost. “To nije ono po čemu trebamo biti prepoznatljivi, nego moramo biti lojalni, slijediti upute i zarađivati novce”, naglasio je Beck.

Upozorio je kako su djelatnici koji se žele baviti znanošću na Institutu stavljeni u nepovoljan položaj jer ih se ocjenjuje po tome koliko su novca zaradili.

Zbog toga nisu prijavili niti jedan projekt EU-ovim strukturnim fondovima. “Sve druge institucije i instituti se razvijaju, a mi se brinemo kako ćemo sačuvati novce”, kaže Beck.

Glavni tajnik sindikata Vilim Ribić upozorio je kako postoje “živi svjedoci” stanja u Institutu u kojem vlada strahovlada. Tamo se ljudi boje biti članovi sindikata, ustvrdio je.

“Četiri sindikalna povjerenika u zadnje tri godine su dala ostavku jer nisu mogla izdržati pritiske, ali je s nama ostao heroj Relja Beck”, istaknuo je Ribić.

Komentari