Sindikat umirovljenika i udruga protiv obveze baka i djedova da uzdržavaju unuke

Cropix

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo zatražili su od Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak izmjenu Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju u dijelu koji se odnosi na obvezu baka i djedova na uzdržavanje unuka, jer se time ugrožava materijalno, psihološko i zdravstveno stanje starijih osoba.

Sindikat i udruga upozorili su da im se obraćaju starije osobe radi besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke, dok istodobno nemaju novca ni za vlastite potrebe.

“Osim toga, prijeti im mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju”, kažu sindikat i udruga dodajući kako to psihološki negativno djeluje i loše utječe na njihovo zdravstveno stanje.

Pritužbe starijih osoba, koje se žale na institut uzdržavanja unučadi, odnose se na Obiteljski zakon uveden 2014. godine. Njime se propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima (supsidijarni obveznici), “što se kruto koristi na njihovu štetu”.



Sindikat i udruga predlažu osnivanje alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti ne može podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom. Također bi bili razrađeni kriteriji za djedove i bake koji opravdano ne mogu preuzeti obvezu uzdržavanja unuka.

Komentari