Sindikat učitelja opovrgnuo Fuchsa: Nisu ukinute anonimne prijave protiv prosvjetnih djelatnika

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) upozorio je da nisu ukinute anonimne prijave protiv prosvjetnih djelatnika, iako je to ustvrdio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavljajući Zakon o prosvjednoj inspekciji u Hrvatskom saboru.

Fuchs je izjavio da će se ukidanjem anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji školske ustanove i prosvjetni radnici zaštititi od neutemeljenih i neprovjerenih prijava, čime im se vraća dignitet.

No, upozorava SHU, ministar je pritom priznao da “mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije po anonimnim prijavama i dalje postoji, ali samo u slučajevima kada ona procjeni težinu ozbiljnosti prijave”.

“Dakle, ako netko neutemeljeno prijavi prosvjetnog djelatnika, no ‘ozbiljnom’ prijavom, ta će prijava ići u proceduru. Drugim riječima, svaka anonimna prijava koja je ‘ozbiljna’ iako je neutemeljena, može ići u proceduru jer o tome nema posebnih pravila već sve ostaje na slobodnoj procjeni inspektora”, navodi sindikat u priopćenju.



Kod prijava s imenom i prezimenom inspektor je dužan čuvati identitet podnositelja predstavke, osim ako on sam ne dopusti otkrivanje svojih podataka, pa prosvjetni djelatnik opet neće znati tko ga je prijavio u slučaju neutemeljene prijave, a za takvo postupanje i dalje nema sankcija, naglašava SHU.

Osim toga, nadogradnja e-Dnevnika u školama, koja prosvjetnoj inspekciji omogućuje uvid u razredne knjige bez da o tome obavijeste ravnatelje škola, koja bi se koristila samo “u iznimnim slučajevima kada bi najava umanjila učinkovitost nadzora“ ne definira koji su to iznimni slučajevi i to prepušta slobodnoj procjeni inspektora.

Time novi zakon samo još povećava ovlasti prosvjetnih inspektora, koji po slobodnoj procjeni sada mogu ama baš sve, tvrde sindikalci dodajući da su kao članovi radne skupine na vrijeme ukazali da se anonimne prijave ne ukidaju u potpunosti.

SHU zaključuje kako su Zakonom dobili “mačka u vreći”, a predstavljanje takvih rješenja kao pomaka samo je “dobar PR resornog ministra”.

Komentari