Sindikat sanitetskog prijevoza: Bandić nam ne može zabraniti štrajk

ilustracijaLuka Gerlanc / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ima nove probleme. U srijedu u šest ujutro kreće štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza koji traže da im se izjednače koeficijenti, pa onda i plaće, s djelatnicima Hitne pomoći.

Radit će s 30 posto kapaciteta jer vozači imaju dvije tisuće, a medicinske sestre čak tri tisuće manje plaće od njihovih kolega u Hitnoj pomoći, a posao je, navode, gotovo isti. Medicinski prijevoz razdvojen je na hitan i sanitetski za mandata Darka Milinovića i takozvane reforme Hitne pomoći. Promjenom sada već famoznih koeficijenata o složenosti poslova izvisili su djelatnici sanitetskog prijevoza koji prevoze teške pacijente na terapiju.

Nakon propalih pokušaja da s Gradom i Ministarstvom poprave tu situaciju, najavili su štrajk do ispunjenja zahtjeva. A zagrebački gradonačelnik poručio im je da ne idu u štrajk.

O štrajku je u RTL Direktu više rekao gost, predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić. Najprije se osvrnuo na Bandićevu izjavu o zabrani štrajka.



“Ne može”, rekao je kratko i jasno Majetić i otkrio je li se već čuo s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošem:

“Nismo još, ali mogli bismo se naći sutra iza 14 sati. Očekujemo poziv, dosad još nismo imali pozive, kao ni od strane bivšeg ministra. Razgovarali smo s drugim predstavnicima Ministarstva.”

Sindikat traži da se koeficijenti izjednače s kolegama u Hitnoj pomoći, kako je bilo i prije. Ipak, postavlja se pitanje zašto tek sad najavljuju štrajk, prvenstveno jer su koeficijenti smanjeni još 2011.

Sada se sprema štrajk “nekih djelatnosti koje ne mogu štrajkati”, kako ih je nazvao Bandić. No, djelatnici sanitetskog prijevoza se čine odlučnima.

“Radit će se sa smanjenim kapacitetom, a to znači oko 30 posto manje od ekipa uobičajenog sanitetskog prijevoza”, zaključio je Majetić u RTL Direktu.

Komentari