Sindikat medicinskih sestara o smrti pacijenta u Čakovcu: Pričekajte da nadležne institucije utvrde sve činjenice tog nesretnog događaja

ilustracija

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara izrazio je u četvrtak sućut obitelji preminulog pacijenta iz čakovečke bolnice i pozvao javnost da se suzdrži od osude te pričeka da nadležne institucije utvrde sve činjenice tog nesretnog događaja.

Sindikat u priopćenju podsjeća da već godinama naglašava i upozorava na nedostatak velikog broja medicinskih sestara i tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje da Hrvatskoj nedostaje 4000 do 5000 sestara i tehničara.

Pravi broj zasigurno je veći jer je istraživanje provedeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova, koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, upozorava sindikat.

Sindikat također niz godina traži povećanje upisanih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za taj pozitv i određeni vid stambenog zbrinjavanja, kaže se u priopćenju.



Za te zahtjeve do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a o gorućim problemima se govori tek kada se dogodi kakva tragedija.

U trenutnoj situaciji, kada smo suočeni s epidemijom koronavirusa, medicinske sestre i tehničari, kao i ostali radnici u zdravstvu, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, pa treba hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Komentari