Sindikat hrvatskih učitelja ne podržava prosvjed: ‘Naštetio je dignitetu profesije’

Predsjednica sindikata Sanja Šprem Foto: Cropix

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) istaknuo je u srijedu da nema veze sa sindikalnim prosvjedom ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, za koji smatra da je proizveo negativnu percepciju javnosti prema zaposlenicima u obrazovanju i time naštetio dignitetu profesije.

Kao najveći reprezentativni sindikat u sustavu obrazovanja podržavamo sve oblike akcija u borbi za ostvarenje prava radnika, no ovoga puta smatramo da je organizacija prosvjeda proizvela negativnu percepciju javnosti, osobito roditelja, prema zaposlenima u sustavu obrazovanja, čime je učinjena izravna šteta dignitetu učiteljske profesije, priopćio je SHU.

Napominjući da je svrha njihovih prosvjeda senzibilizirati javnost za probleme u sustavu obrazovanja kako bi se unaprijedila njegova kvaliteta, SHU ocjenjuje da je prosvjed Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod “organiziran primarno s ciljem pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u MZO-u te radi još malo medijske pažnje”.

SHU smatra da se postojeći problemi prvenstveno moraju pokušati riješiti dijalogom i podsjeća da je dogovorio sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom idućeg tjedna “i to bez organizacije prosvjeda i bez pretjeranih poteškoća”.



Na sastanku će predstaviti probleme vezana za uvjete rada u vrijeme pandemije, poput rada u samoizolaciji, kontinuiranog rada u školi i online, nedostatne naknade za bolovanje, korištenja vlastitih resursa prilikom rada od kuće, zabrane zapošljavanja, omogućavanja dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanja motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanja dugotrajnog problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno vrijeme i dr.

S druge strane, tvrdi SHU, Preporod “kontinuirano želi sebi pripisivati zasluge za pozitivne pomake u sustavu, a svaki uspjeh većinskih sindikata prikazati kao neuspjeh”.

Kao primjer navodi prošlogodišnji štrajk u sustavu obrazovanja, koji su prvenstveno osmislili i vodili SHU i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

“Rezultat štrajka je nepobitna činjenica da će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11 posto plus 6,12 posto, a pojedinim zaposlenicima i više, što itekako predstavlja uspjeh i najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci”, ističe SHU dodajući da se akcije trebaju organizirati s nastojanjem da se obrazovanje učini kvalitetnijim, u korist svim dionicima u sustavu.

Komentari