Sinčić: Ponovili smo kaznenu prijavu protiv Borga s Jelenićem zbog sukoba interesa

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Živog zida i europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić u četvrtak je najavio da je njegova stranka ponovila već odbačenu kaznenu prijavu protiv skupine Borg, s tim da je sada proširena s glavnim državnim odvjetnikom u ostavci Draženom Jelenićem kao trećeoptuženim zbog sukoba interesa.

“Svi državni dužnosnici, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužni su ispuniti imovinsku karticu pa tako i glavni državni odvjetnik, a iz kartice Jelenića mogu se iščitati zanimljivi detalji”, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Bilo je nužno da Jelenić upiše svoj status u masonskoj udruzi, što je potvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Druga zanimljivost u njegovoj imovinskoj kartici je poslovna povezanost s društvom InterCapital, koje je poznato iz afere Borg, iz čega se iščitava direktan sukob interesa, kaže Sinčić.

To objašnjava ekspresno odbacivanje naše prijave iz 2018. godine za aferu Borg, bez bilo kakvog objašnjenja osim navođenja da “nema osnovane sumnje”. Poslovna povezanost Jelenića s InterCapitalom zahtijevala je njegovo izuzeće iz istraga oko Borg skupine, smatra Sinčić.



“Uvjeren sam da nam premijer Andrej Plenković ne daje uvid u evidenciju ulazaka u zgradu Vlade zato što bi se, uz ‘borgovce’, tu našao i Jelenić. Smatramo da su naše kaznene prijave odbačene zbog sukoba interesa jer je Jelenić poslovno povezan s InterCapitalom”, kazao je.

Stoga će Živi zid ponovno podnijeti kaznenu prijavu protiv Borg skupine, a u nju će uključiti i Jelenića kao trećeosumnjičenog, izvijestio je Sinčić.

Vjerujem da će novi glavni državni odvjetnik, tko god on bio, biti prisiljen puno bolje i neutralno obaviti posao oko slučaja Borg i InterCapitala, dodao je.

Sinčić je uvjeren da su Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković znali da je Jelenić mason, kao i za brojne druge pripadnike takvih organizacija.

Jelenić nije smijenjen zato što je loše radio posao oko Borga, nego zato što je mason i tek kada se to otkrilo, kaže Sinčić koji smatra da je tajming smjene povezan s unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Komentari