Sinčić: Očekuje nas plaćanje penala zbog nedovoljnog recikliranja

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u subotu se na riječkom Korzu družio s građanima te je izjavio da Hrvatsku, zbog nedovoljnog recikliranja otpada, očekuje plaćanje penala.

Sinčić je rekao da se u Bruxellesu govori da ćemo dobiti penale jer ne recikliramo. “Hrvatska reciklira svega nekoliko posto svoga otpada, a naš je cilj trebao biti 25 posto do ove godine. Austrija, primjerice, reciklira 80-ak posto i među najboljima je u Europi,” kazao je odgovarajući na novinarska pitanja.

Centri ne vrijede ništa

Sinčić je naglasio da je domaći sustav centara za gospodarenje otpadom, od kojih su zasad završeni samo Marišćina i Kaštijun, nefunkcionalan. “Ti centri su zamišljeni kao tvornice goriva iz otpada (RDF), a RDF ne vrijedi ništa, na njemu gubite ako nemate dugoročni ugovor s nekim tko će ga kupiti i točno određenu kakvoću. U Hrvatskoj se to radi bez ikakvog plana”, ustvrdio je.

“Sada se radi drugih devet centara, još devet ekoloških, financijskih i tehnoloških katastrofa. U Hrvatskoj je nažalost jedino postalo važno zaraditi na nekoj prodaji zemljišta ili na projektiranju, stranački prijatelj ili rođak, a ne da građani imaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom”, smatra Sinčić.



Ispričao je da je jučer bio u Grazu, kod tvrtke koja je pionir gospodarenja otpadom, dodavši da je Austrija uz Švicarsku i Dansku u tome među najboljima u Europi. “Sustav u Grazu je rađen na isti nacrt kao Marišćina, ali je tri puta jeftiniji, s tim da je u Hrvatskoj još jeftinija radna snaga. Dakle, netko je debelo preplatio Marišćinu, nismo dobili ništa osim zagađenja i abnormalnih financijskih problema”, ustvrdio je Sinčić.

Financijski problemi prelit će se na građane

Ocijenio je da je “Marišćina sada koliko-toliko financijski zatvorena, jer to pokriva Fond za zaštitu okoliša. Kada fond to ne bi pokrivao, mi tu gubimo 50, 100, 150, tko zna koliko eura po toni i to će se kad-tad preliti na građane”, naglasio je.

Na pitanje o korištenju i privlačenju sredstava iz EU, Sinčić je rekao da “nikada nismo te da, nažalost, dok su ovakve strukture vlasti, vjerojatno nikada ni nećemo iskoristiti sredstva iz EU u potpunosti i to iz nekoliko razloga.”

Prvi je, kaže, taj što nema volje. Naveo je primjer zagrebačke žičare kazavši da je ona mogla biti posve financirana iz EU fondova, ali da to nije učinjeno kako bi ju se, ustvrdio je Sinćić, moglo preplatiti i kako bi se izbjegao nadzor europskih institucija.

“Tragično je što gospodin Plenković sada, u zadnjoj godini svog mandata, govori o nekakvim naporima kod sredstava, to je trebao napraviti, ako je ozbiljno mislio, od samoga početka,” rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Komentari