Silvano Hrelja: Tražimo prilagodbu cenzusa za mjesečnu pretplatu HRT-u

Ronald Gorsic / CROPIX

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) izvijestio je u četvrtak da je Klub HSS-HSU u saborsku proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), u kojem se traži prilagodba cenzusa za ostvarivanje prava na smanjivanje ili ukidanje mjesečne pretplate.

“Predlažemo da vlasnici prijamnika samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2500 kuna, i članovi kućanstva čiji prihod nije veći od 2000 kuna plaćaju mjesečnu pristojbu u iznosu od 40 kuna”, rekao je Silvano Hrelja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Također predlažu da se svi građani s mjesečnim prihodima manjima od 1500 kuna u potpunosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe.

Podsjetivši da je prosječna hrvatska mirovina malo iznad granice siromaštva – 2869 kuna, Hrelja je upozorio da gotovo pola milijuna umirovljenika svaki mjesec preživljava samo s 2500 kuna mirovine.



Prijedlog zakona i cenzusi u njemu odnose se na sve građane, a ne samo umirovljenike, jer HSU ne vidi razloga za diskriminaciju ljudi na temelju dobi.

Prema Zakonu o HRT-u, vlasnici prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu koja se utvrđuje prema prosječnoj plaći i već godinama iznosi 80 kuna, od čega HRT godišnje uprihodi 1,2 milijardi kuna.

“Nekoliko je kategorija olakšica, a ona koja se odnosi na starije kaže da povlaštenu pristojbu od 40 kuna mogu plaćati oni koji su bili prijavljeni kao pretplatnici do 12. 10. 2015. s mirovinom manjom od 1500 kuna. To je nedovoljno”, kaže Hrelja.

Ako je HRT-u zaista potrebna svaka kuna od tih 1,2 milijarde, bilo bi pravednije uvesti treći razred pristojbe za one s većim primanjima nego da isti iznos plaćaju građani s 2000 kuna, oni s 8000 kuna i oni sa 16.000 kuna.

Obzirom na velik broj stanovnika koji žive u siromaštvu, Hrvatska treba uspostaviti što pravedniji i osjetljiviji pristup određivanju visine i razreda različitih pristojbi te prilagođavati postavljene cenzuse.

“Prijedlogom se ni na koji način ne traži ukidanje pretplate ili javnog servisa. Svjesni vrijednosti javne radiotelevizije i puni razumijevanja za sve iskazane potrebe, tražimo isto razumijevanje za građane slabijeg imovinskog stanja, posebno starije, koji u velikoj većini čine najvjernije gledatelje HRT-a. Nagradite tu vjernost”, poručio je Hrelja.

Komentari