Šikić: Ne može jedan velegrad biti žarište. Žarišta su obiteljska okupljanja, poslovni kontakti, zabave…

Svaki peti test koji su jučer obavili epidemiolozi u Zagrebu rezultirao je pozitivnim nalazom na korona virus, objavili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. 20 posto pozitivnih testova ogroman je broj, no od 201 pozitivnog slučaja čak 98 su kontakti već zaraženih ljudi.

“Ne može jedan velegrad biti žarište. Žarišta su obiteljska okupljanja, poslovni kontakti, gdje je došlo do većih grupiranja”, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda Andrija Štampar koja je napomenula da je važno da se i dalje u roku od 24 sata odrade svi nalazi.

Komentirala je i zarazu na pojedinim partijima i rekla da ne misli da mladi namjerno šire virus.

“Možda je uzrok tome što oni imaju nikakve ili blage simptome koji su vrlo kratkotrajni. Još uvijek su to najvećim postotkom mladi, ali bilježimo sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi zarazuju roditelje”, rekla je Šikić.



Apelira na mlade da drže distancu čak i kad su vani.

“Situacija nije dramatična po nikakvim parametrima, Zagreb je šesta županija u zemlji po broju incidencija sa 14 na 100.000 stanovnika”, rekla je Šikić upite je li lokalna transmisija u Zagrebu značajna, pišu 24 sata.

Grad Zagreb donijet će sljedeći tjedan nove mjere.

“Uvjerena sam da našim sugrađanima nošenje maske nije motiv da izbjegnu kaznu, nego da izbjegnu zarazu i zaštite zdravlje najmilijih… Kazne mislim da su kontraproduktivne. Grad Zagreb nije za kažnjavanje”, rekla je

Komentari