Sigurnosni stručnjak: Sve ono što smo radili dvadeset godina, nestalo je u nekoliko tjedana. Ovo je poraz međunarodne zajednice

Ilustracija

Sigurnosni stručnjak koji ima iskustvo misije u Afganistanu, izvanredni profesor Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu komentirao je  situaciju u Afganistanu.

Rekao je kako se radi o tragediji epskih razmjera i trebat će puno vremena da se analizira kako su talibani zauzeli veći dio zemlje bez otpora.

“Jer sve ono što smo radili dvadeset godina, sada je nestalo u nekoliko tjedana. I postavlja se pitanje kako je to moguće. Bit će potrebno napraviti brojne analize za sadašnju misiju, ali i za sve buduće misije koje će se voditi u bližoj ili daljnjoj budućnosti”, poručio je Mikac u Dnevniku HTV-a. 

Afganistan trenutno očekuje vrlo nemirno razdoblje, pitanje je kako će se talibanska vlast postaviti prema unutarnjim odnosima u samoj zemlji. Kako će reagirati prema regiji, a međunarodna zajednica za sada nema neka jasna rješenja i odgovore.



‘Daljnja situacija ovisi o talibanima i o njihovim vanjskom sponzorima’

Predsjednik i njegov zamjenik su dali ostavke, te su napustili zemlju, daljnja situacija ovisi o talibanima i o njihovim vanjskom sponzorima.

“Samo o njima ovisi kako će se situacija razvijati u zemlji, ali i o okruženju, hoće li talibani dopustiti da Afganistan postane sigurna luka za teroriste, brojna otvorena pitanja su pred nama”, naglasio je.

Ujedinjeni narodi upozoravaju na teška kršenja ljudskih, poglavito ženskih, spominje se i zabrana rada. Mikac je istaknuo kako se može očekivati da će talibani ukinuti sva prava koja su žene, djevojčice imale, poglavitu u pogledu obrazovanja i zaposlenja.

Ljudska prava općenito, ne samo žena, već i muškaraca bit će puno niža nego u ovih dvadesetak godina. Očekuje velike migracije stanovništva, ne samo u okolne zemlje, već i u europske zemlje.

‘Ovo je poraz međunarodne zajednice’

Velika je odgovornost međunarodne zajednice, jer ovo što se dogodilo u Afganistanu je ustvari poraz međunarodne zajednice u toj zemlji. Humanitarna kriza već postoji, ali uskoro se može očekivati i izbjeglička kriza.

Komentari