Sever se raspisala o Bačiću i Zakonu o HRT-u, javio se Šprajc: Zakon se redigirao na mom stolu, a bila si sa mnom za tim stolom

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nalazi se u pritvoru zbog sumnji u korupciju, a očekivano, mnoštvo reakcija dolazi sa samog Prisavlja.

Još u četvrtak na društvenim mrežama oglasila se Maja Sever, kritiziravši Zakon o HRT-u.

“Poraz ideje.

Prije dvije i pol godine Kazimir Bačić potpisao je tužbu protiv Sanje Mikleušević Pavić kojom od nje kao predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u traži 50.000 kuna, a od HND-a 200.000 kuna zbog priopćenja u kojem smo napisali: ‘Pojave od kojih se ograđujemo jednako su nam nezamislive, nerazumljive i neprihvatljive, kao i bilo kojem drugom građaninu koji svakodnevno zarađuje svoju plaću. Konstelacije na HRT-u proizvod su zakona u kojima su sudjelovale sve dosadašnje vlasti i svima je odgovarala privilegirana manjina i većina, kojoj su, osim prava na govor, oduzeta i brojna druga prava. Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne pristajemo na tezu da smo krivi’, naveli smo tada u priopćenju kojim smo odgovorne za rad i transparentno funkcioniranje HRT-a još jednom pozvali da se očituju o nalazima izvješća bivšeg Nadzornog odbora HRT-a kojim je upozoreno na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju HRT-a. To smo napisali potkraj prosinca 2018. godine.



Te su tužbe samo dvije u nizu brojnih SLAPP tužbi koje je tada potpisivao K. B. U međuvremenu smo, osim tužbi, dobivali otkaze, upozorenja pred otkaze, brojna pitanja K. B.-u postavljali su NO, Programsko vijeće, saborski odbor za medije, pravobraniteljica – bez odgovora. HRT je primio međunarodnu nagradu za najgoreg poslodavca koji dijeli tužbe, neki dan je izvješće Reuter instituta pokazalo da smo najmanje gledana televizija i da nam gledatelji najmanje vjeruju. Javni interes odavno ne stanuje ovdje… I nikom ništa.

Od jučer se osjećam zaista loše. Jer ovo je možda posljednji udarac ideji javnog servisa od kojeg se nemamo šanse oporaviti i pokušati graditi poštenu, neovisnu, jaku javnu radioteleviziju koja je potrebna ovom društvu.

Sada slijedi razvlačenje hoće li dati ostavku, tko će ga zamijeniti, tko će biti vd, a to je zapravo manje bitno. Bitno je da ovakav sustav i ovakav odnos politike prema javnom servisu nije dobar i treba ga mijenjati.

Zakon o HRT-u je loš, daje prevelike ovlasti glavnom ravnatelju, nema neovisnog regulatornog tijela koje nadzire program, odnosno poštivanje obaveza javnog servisa. Sustav koji podržava i jedna i druga politička strana omogućio je provođenje uređivačke politike koja je okrenuta komercijali i sadržajima koji nisu od javnog interesa, a domaća proizvodnja sadržaja zbog kojih nam građani plaćaju pretplatu je marginalizirana ili ukinuta. Programsko vijeće je svedeno na parlaonicu bez pravih ovlasti u nadzoru programa. Teško je boriti se za ovakvu javnu televiziju. Od jučer će biti još teže.

A važno je. Boriti se za ideju javnog servisa. Jer jaka, neovisna i slobodna javna radiotelevizija potrebna je ovom društvu”, napisala je Sever, prenosi Direktno.hr.

Status Maje Sever komentirali su međuostalim i Aleksandar Stanković i Zoran Šprajc.

“Sve to mu je vlast dozvolila, ali i opozicija koja je za njega glasala”, napisao je voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković.

Oglasio se i bivši HRT-ovac Zoran Šprajc.

“Zakon se redigirao na mom stolu, a bila si sa mnom za tim stolom”, kratko i jasno je poručio Šprajc.

Komentari