Šest novozaraženih na području Krapinsko-zagorske županije; Dobre vijesti iz Istre i Bjelovarsko-bilogorske županije

Cropix

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Pregrade i općine Petrovsko, a po jedna osoba iz Oroslavja i općine Jesenje.

S današnjim je danom na području Krapinsko-zagorske županije ukupno je 76 osoba zaraženih virusom COVID-19.

Slavonski Brod: Novi zaraženi kontakt ranije oboljelih

U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od virusa COVID-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.



Novooboljela osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Trenutno je samoizolacijom obuhvaćeno stotinjak osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima.U samoizolaciji je i 40 zdravstvenih djelatnika, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Na području Brodsko-posavske županije, dodao je, do sada imammo ukupno 11 pozitivnih osoba, dvije su u bolnici, sedam u samoizolaciji i jedna je preminula”.

Potvrdio je da su pacijenti u bolnici i oni u samoizolaciji dobrog zdravstvenog stanja.

Na području Brodsko-posavske županije do sada je na koronavirus testirano 370 osoba. Na upit novinara Cvitković je rekao kako nema podataka da je itko od oboljelih kršio mjeru samoizolacije.

Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite podsjetio je da je Nacionalni stožer Civilne zaštite rad pekara vratio u režim od 8 do 17 sati, te da e-propusnice neće morati imati zdravstveni djelatnici, te da će za njih biti dovoljno da posjeduju profesionalnu iskaznicu. Bez e-propusnica, samo s teretnim listom moći će se kretati i prevoznici, rekao je.

Kod poljoprivrednika propusnicu će i dalje izdavati ministarstvo poljoprivrede, ali će je moći dobiti i do 50 posto članova OPG-a.

Zbog pogodnih vremenskih prilika i mogućeg okupljanja građana Bošnjaković je najavio tijekom vikenda pojačani nadzor javnih površina (igrališta, izletišta). Načelnik županijskog stožera najavio je i kako će u buduće HGSS obavljati prijevoz pozitivnih osoba u karantenu, u slučaju kad nemaju vlastiti prijevoz.

U Istri drugi dan za redom nema novooboljelih

Ni u subotu u Istarskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a 29 uzoraka brisa osoba koji su u četvrtak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, su negativni potvrdio je jutros načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodaje da su u međuvremenu dva pacijenta u pulskoj Općoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana izliječena.

“Od 29 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih, dva su pacijenta izliječena a u Istarskoj županiji trenutno brojimo ukupno devet izliječenih”- naveo je Kozlevac u priopćenju.

Ističe da u Istarskoj županiji drugi dan za redom te ukupno četvrti put ovaj tjedan nema novooboljelih.

U Istri su inače do sada ukupno zaražene 74 osobe.

Prema informacijama iz županijskog Stožera civilne zaštite tijekom petka na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je čak 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb te će o rezultatima nalaza javnost biti naknadno obavještena.

“Zahvaljujem građanima što su ovim trenucima iznimno disciplinirani i drže se propisanih mjera. Idemo dalje ovim tempom, ostanimo doma jer to je u ovom trenutku najvažnije”, poručio je Kozlevac.

I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bez novih zaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među poslanim testovima bili su i kontakti jučer potvrđenog zaraženog koronavirusom policijskog djelatnika iz Bjelovara.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je i dalje koronavurusom zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, imaju samo prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području, navode iz Stožera.

„Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice”, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentari