Sessa trenutno jedini kandidat za Vrhovni sud, želi li ga Milanović?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U petak istječe 30-dnevni rok do kojeg se na poziv Državnog sudbenog vijeća mogu javiti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda, a zasad se zna da je kandidaturu podnio jedino aktualni predsjednik Đuro Sessa, piše u srijedu Večernji list.

Javio se još netko ili ne, izbor će biti intrigantan već zbog toga što izbora čelnika sudbene vlasti nema bez suglasja izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno Pantovčaka i Banskih dvora.

O kandidatima će svoje mišljenje dati Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe. Ali, predsjednik države je taj koji predlaže kandidata i ne mora prihvatiti dana mišljenja.

Predsjednikov izbor mora potvrditi Hrvatski sabor pa je slično kao kod izbora ustavnih sudaca moguće da izbor padne u zakulisnim političkim konzultacijama, jer u protivnom je lako moguće da predsjednik Vrhovnog suda ne bude izabran.



Ljetos je u jednoj od polemičnih epizoda upravo s izborom predsjednika Vrhovnog suda Milanović ilustrirao kako predsjednik države i premijer moraju razgovarati o važnim temama.

O kandidatima će se očitovati Vrhovni sud i saborski odbor, no predsjednik države ne mora prihvatiti dana mišljenja, donosi Večernji list.

Komentari