Šeparović: Zagrebački centar je već trebao poštivati odluku Upravnog suda, a sad će biti jasno da su sva tijela dužna zakon primijeniti jednako

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Ustavnog suda Zvonimir Šeparović komentirao je odluku prema kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”.

“Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istospolnim zajednicama”, rekao je Šeparović.

Istaknuo je da odluka nije donesena jednoglasno, nego da je četvero sudaca glasalo protiv. “Dva iz razloga što smatraju da je Saboru trebalo omogućiti da izmijeni zakon, a dvoje koji smatraju da zakon nema diskriminatorne učinke”, rekao je Šeparović.

Objasnio je i što to znači u konkretnom slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića, istospolnih partnera kojima je uskraćeno udomiteljstvo



“U konkretnom slučaju to znači, Ustavni sud je rekao, čak i bez odluke Ustavnog suda, a nakon odluke posebno, odluke su obvezne i mora ih poštivati svaka ustanova. To znači da će se ovaj par morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva, i da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orijentacije, a hoće li biti udomitelji ovisit će o tome ispunjavaju li uvjete kao i svaki drugi građani”, rekao je Šeparović.

“Zagrebački centar je već trebao poštivati odluku Upravnog suda, a sad nakon odluke Ustavnog suda bit će jasno da su sva tijela dužna zakon primijeniti jednako za sve i njima omogućiti da sudjeluju u postupku i odlučiti jesu li za udomljavanje ili ne”, rekao je Šeparović.

Komentari