Šeparović o javnoj raspravi: Ako tako sud odluči nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici Vlade i naravno javnost

Bruno Konjevic / CROPIX

Ustavni sud, kako je najavljeno, najprije će odlučivati o zahtjevu troje ustavnih sudaca da se o zahtjevima za ocjenu ustavnosti raspravlja na javnoj sjednici. Na temelju zaključka sjednice, javnu raspravu zakazuje predsjednik suda, priopćio je Ustavni sud.

Prije ulaska u zgradu suda okupljenim novinarima obratio se predsjednik suda Miroslav Šeparović. Novinari su Šeparovića hoće li današnja sjednica suda biti otvorena za javnost.

“Dakle, nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti nego je stavljen zahtjev da bude javna rasprava, što znači da se pozovu sudionici u postupku, znači predlagatelji i Vlada RH i da se razjasne neka pitanja. Ako tako sud odluči, nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici Vlade i naravno javnost. Vidjet ćemo što će sud odlučiti”, rekao je Šeparović.

Na novinarsko pitanje bi li bilo dobro da zbog vjere građana RH u institucije ovakve stvari budu javne kaže: “Budite bez brige, bit će javnost obaviještena točno onako kako Ustavni zakon i kako poslovnik propisuju, bit će javnost obaviještena, bit će konferencija za tisak, bit će skraćeno obrazloženje, izjave, sve onako kako je propisano… Ako bude javna rasprava, budite bez brige, bit ćete pozvani na vrijeme, nećete biti zakinuti, budite sigurni”.



“Sve će ovisiti o tome hoće li se odluke donositi. Ako se odluke donesu i ako ne bude izdvojenih mišljenja možda će odmah biti konferencija, ako se donesu i budu izdvojena mišljenja, onda treba čekati osam dana da prođe rok. U svakom slučaju javnost će biti detaljno i o svemu izviještena, a predsjednik će sigurno održati konferenciju za tisak i imat ćete pravo postavljati svako pitanje”, kazao je predsjednik USUD-a, piše N1.

Komentari