Senat Sveučilišta u Zagrebu nije uvrstio opoziv Borasa na dnevni red, većina odbila

Damir Boras Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Velika većina članova Senata Sveučilišta u Zagrebu odbila je uvrstiti na dnevni red opoziv rektora Damira Borasa. Ukupno je bilo prisutno 68 od 70 članova Senata, od kojih je 13 senatora bilo za uvrštenje te točke u dnevni red, 4 suzdržano, ostali protiv.

Senat se sastao nakon skoro godinu dana bez održane sjednice u Studentskom centru s jedinom temom, a to je stanje na sveučilištu.

Naime, 12. veljače ove godine sastao se Sveučilišni savjet zagrebačkoga Sveučilišta koji je zatražio, a rektor Damir Boras prihvatio, da će sjednicu Senata o stanju na Sveučilištu u Zagrebu sazvati u roku od mjesec dana, uz preporuku da se sjednica održi uživo.

Održavanje sjednice sveučilišnoga savjeta potaknuo je pak početkom veljače ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozivajući se na Statut Sveučilišta po kojemu je Savjet zagrebačkoga Sveučilišta nadležan, među ostalim, sazvati Rektorski kolegij ili sjednicu Senata te staviti na dnevni red određena pitanja, piše N1.



Među temama su i prijavljeni slučajevi spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na nekoliko fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta te dugotrajna kriza upravljanja na tom fakultetu.

Očekuje se kako bi sjednica mogla potrajati jer je pod najavljenom samo jednom temom, puno problema s kojima se suočava Sveučilište u Zagrebu.

Komentari