Selak Raspudić poslala poruku Amerikancima: Ako se sramite Indijanaca, vratite ih nama!

Marija Selak Raspudić/Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) kritizirala je u srijedu objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu mišljenju – neprikladan te poručila “ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama“.

“Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, dajte ih nama, neka se vrate gdje su i nastali“, poručila je zastupnica podsjetivši kako je CHM na svojim stranicama naveo kako je Meštrovićev rad, “među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu, o kojima je potrebna rasprava”.

Sumnjiče, dakle, to remek djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama – osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno, objasnila je i naglasila kako se i u slučaju da se to ne dogodi, “kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnoga, što već sada nije mala šteta“.

Selak Raspudić u saborskom govoru na slobodnu temu rekla je da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu, “bile uobičajeno mlitave”.



Ministarstvo kulture je zgroženo, naivno ponavlja da je riječ o nesporazumu, ministrica Obuljen Koržinek odgovara da se spomenici u drugoj državi ne mogu štiti odavde, a da je Meštrović bio i američki državljanin, navela je.

“Ovo je političko pitanje i zahtijeva politički odgovor, a on može biti samo sljedeći – ako vam veličanstvene skulpture predstavljaju nešto sramotno, nepoželjno, dajte ih nama“, opetovala je.

Kazala je i kako je teško bilo pomisliti da “ćemo u najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti”.

Jedan od plastičnijih primjera na tom tragu onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost, ilustrirala je zastupnica.

Meštrovićev spomenik Indijancima u Chicagu postao kontroverzan! Hoće li ga ‘aktivisti za ljudska prava’ uspjeti ukloniti?

 

Komentari