Selak Raspudić: Ovdje je osnovno pitanje shvaćanje demokracije. Možda ćemo uskoro imati Plenkograd i Plenkovićevu štafetu

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić komentirala je prosvjed poduzetnika koji je održan na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu rekavši kako podržava svaki demokratski način izražavanja nezadovoljstva ovakvom situacijom.

“U smislu toga da oni imaju pravo zahtijevati da se njihova prava ispune, mislim da im treba dati punu podršku. Mogli smo vidjeti jednu gotovo skandaloznu izjavu koja je došla od Božinovića koji je rekao da ‘da su se oni držali mjera, ugostitelji, da ne bismo sada niti imali ovakvu situaciju’. Osim što je ta izjava neprimjerena, ona je i neistinita”, rekla je za N1.

Podsjetila je da je na ruke Sabora dano izvješće o mjerama koje su se koristile u slučaju covida i moglo se vidjeti izvješće Državnog inspektorata gdje se spominje da je Državni inspektorat obavio nadzor na nekih 130 tisuća objekata i u tih 130 tisuća objekata, “što je dosta veliki broj nekih 6 tisuća objekata, dakle nekih 5 posto je dobilo usmeno upozorenje. Dok je kazna izdana ja mislim 191 objektu”.

Toliko o nepoštivanju mjera ili Božinović sam ne zna da njegovi inspektori ne rade dobro posao, dodala je.



Dalje navodi kako je za očekivati da se mjere prilagode situaciji na terenu s obzirom da situacija nije ista u svim županijama. “Ako imamo županijski pristup unutar škola, onda je otvoreno pitanje zašto takav pristup ne možemo njegovati na svim razinama. Prvo se s mjerama kasnilo, a sad se kasni s njihovim popuštanjem. Cijelo vrijeme se kasni”.

‘Treba nam minimum mjera s maksimalnim učinkom’

Istaknula je kako se mogu izvlačiti pojedini primjeri, sukladno tome kada nam to odgovara referirajući se na usporedbe sa situacijom u drugim zemljama Europe.

“Nismo uzimali europske uzore kad je trebalo uvesti princip semafora. Treba nam minimum mjera s maksimalnim učinkom. Zašto ne bismo pokušali bar otvoriti pa ćemo vidjeti, pratit ćemo”, poručila je.

Komentirala je i micanje prijedloga Zakona o HGK s dnevnog reda, odnosno ukidanje obvezne članarine.

“Naravno da je snaga nekakvog političkog lidera da prepozna kvalitetne prijedloge s koje god strane dolazi, a ovo djetinjasto ponašanje koje govori da sve može, ali ne može kad dolazi od strane oporbe. Imajući u vidu na koji se način premijer ponaša prema svim oporbenim prijedlozima, možda bi bilo najbolje da proglasi katastrofu u HGK pa će onda moći sa 100 postotnim iznosom iz državnog proračuna financirati njezina revitalizacija zauvijek”, smatra.

Rekla je da Plenkovićeva reakcija pokazuje da su ozbiljna oporba i da ih se boji te da ga čine nervoznim. “Ova njegova pogubljena reakcija pokazuje da smo mi pogodili temu i pogodili način na koji trebamo govoriti o toj temi”, ističe.

Smatra kako se uloga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sasvim marginalizira.

“Treba znati kako premijer doživljava demokraciju. Mi već sad imamo situaciju da je premijer na Vegeti, ne znam hoćemo li uskoro u maniri diktatora imati i neki Plenkograd, a možda i Plenkovićevu štafetu. Ovdje je osnovno pitanje shvaćanje demokracije i to je razlog raspada njegove ljubavi s Mostom”.

Komentari