Selak Raspudić o kaznama: Vlada i Stožer su krivi zbog ne uključivanja mišljenja oporbe; Puhovski: Sve je to dimna zavjesa

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

U povodu donošenja novih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, danas je u Saboru promijenjen zakon, a tim se pitanjem bavila i Replika Jutarnjeg lista. U Replici sudjelovali su profesori Đorđe Gardašević i Žarko Puhovski, te saborske zastupnice Mirela Ahmetović i Marija Selak Raspudić

Poznato je, od sutra će se nenošenje maski kažnjavati iznosom od 500 do 1000 kuna, ograničava se okupljanje, misama smije prisustvovati samo 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve, u stanovima se smije okupiti do deset ljudi. Zatvaraju se kafići i restorani, teretane i sportski objekti za rekreativno korištenje. Kazne se za pravne osobe kreću u iznosu od 10.000 do 40.000 kuna. Izmjene zakona izazvale su burne reakcije javnosti, podijelile poduzetnike, a jednako je tako bilo i u Saboru, gdje je opozicija iznijela niz primjedbi na promjene zakona.

Pitanje ustavnog temelja

Ni jedan amandman oporbe nije bio prihvaćen. Postavljeno je i pitanje ustavnopravnog temelja donošenja promjena ako nisu donesene dvotrećinskom većinom, kakvom se inače mijenja Ustav.

Naime, ovim se zakonom ograničavaju osobna prava, pa mnogi smatraju da je za izglasavanje takvih promjena bilo nužno imati podršku dvije trećine zastupnika.



˝Očito je da širenje epidemije ima sva obilježja velike prirodne nepogode, trebalo je glasati dvotrećinskom većinom˝,  izjavio je za Repliku Đorđe Gardašević, profesor ustavnog prava.

˝Stručnjaci iz Stožera su nam rekli da naši stručnjaci razvijaju modele koji će pokazati brojke zbog kojih se određene mjere donose. Na temelju čega su do sada donosili odluke? Morate ljudima reći da određena mjera ima smisla˝, kaže Marija Selak Raspudić, zastupnica Mosta, ističući kako je sva krivnja na Vladi i Stožeru zbog njihova stava da ne uključuje mišljenja oporbe.

˝Moramo uvjeriti one koji su skeptični, umorni i nehajni pa spuste masku da promijene ponašanje, a ne da ih optužujemo da nose kalašnjikov˝, istaknula je Selak Raspudić.

‘Dimna zavjesa’

˝Problematično je da čitavo vrijeme ova Vlada ne komunicira, ne razgovara i radi što želi. Ne postoji analiza ni uzroka donošenja ovakvih mjera ni posljedica. Mjere se donose tako da se netko sjetio i donio odluku bez ikakvog uporišta i objašnjenja˝, rekla je u Replici Mirela Ahmetović, zastupnica SDP-a.

˝Sve je to dimna zavjesa˝, kaže profesor Žarko Puhovski.

˝Vlada treba kontrolirati Stožer, parlament treba kontrolirati Vladu. Sada se događa to da se parlament hoće igrati Vlade, a Vlada se hoće igrati Stožera. Što je moguće manja skupina treba odlučivati, i što češće ih treba provjeravati, prvo Vlada, potom paralment. Parlamenti se u drugim zemljama pojavljuju u ulozi stalne kontrole vlasti, tada kritika ima smisla˝, kaže prof. Puhovski, piše Jutarnji list 

Komentari