Sektor zračnog prijevoza dnevno gomila 418 milijuna dolara gubitaka. Na kocki će se naći čak 4,8 milijuna radnih mjesta

Svjetski avioprijevoznici svakoga dana gomilaju oko 418 milijuna dolara gubitaka, procjenjuje Međunarodna udruga u zračnom prometu (IATA), tražeći od vlada dodatnu pomoć.

Prijevoznici će u drugoj polovini godine zabilježiti ukupno 77 milijardi dolara gubitka, pod pretpostavkom da ograničenja putovanja ostanu na snazi, pokazuju izračuni IATA-e, objavljeni u utorak.

Tvrtke obično u špici sezone putovanja sredinom godine stvaraju novčane rezerve, a ove su godine u tom razdoblju akumulirale gubitke, istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

“Vlade pak nisu objavile kada planiraju ponovo otvoriti granice i ukinuti karantene koje zatiru interes za putovanje, pa ne možemo očekivati skok tijekom praznika na kraju godine a time ni nešto dodatnog novca da izdržimo do proljeća”, upozorio je de Juniac.



Otkada se virus počeo širiti svijetom, vlade su zrakoplovnim kompanijama osigurale 160 milijardi dolara u gotovinskim injekcijama, kreditnim jamstvima, subvencijama plaća i poreznim olakšicama.

Iz IATA-e su upozorili da to više nije dovoljno.

Ako vlade ne osiguraju dodatnu potporu, na kocki će se naći 4,8 milijuna radnih mjesta u zrakoplovnom sektoru, upozorila je IATA.

Ponovo su pozvali putnike da prije leta obave brzo testiranje na Covid-19 kako bi se stvorili uvjeti za sigurno putovanje i dokinula potreba za karantenama koje ljudima onemogućuju putovanja.

Komentari