Šeks: Trebalo bi propitati kakvu je Milanović imao ulogu kada je kao predsjednik vlade davao naloge DORH-u

Damir Krajac / CROPIX

Vladimir Šeks u N1 Studiju uživo govorio je o Danu hrvatskog Sabora koji se obilježava danas, ali i o izjavama predsjednika republike Zorana Milanovića.

Na pitanje je li osmom listopadu umanjena važnost time što on od ove godine nije državni blagdan, Šeks kaže da nije.

“30. svibnja 1990. je prihvaćeno da to bude Dan hrvatske državnosti i to se odvijalo do 2001. kada je došlo do zbrke u državnim blagdanima. Vladajuća većina je stavila Dan državnosti ponovno kao 30. svibnja, a Dan hrvatskog sabora je uzet zato što je Sabor učinio dvije krupne stvari u stjecanju pune hrvatske nezavisnosti – donio je odluku od 25. lipnja, te je osmog listopada donio odluku o raskidanju svih državnopravnih veza sa SRJ, pa se s punim pravom može obilježavati kao dan državnosti i dan Sabora”, rekao je Vladimir Šeks.

Nitko se više ne treba poigravati s državnim blagdanima

Na komentar kako građane nitko nije pitao je li njima prihvatljivo da se nakon 19 godina datum opet mijenja, Šeks kaže:



“Vidjet ćemo kako će ovo funkcionirati, no nitko se više ne treba poigravati s državnim blagdanima. Ovo treba ostati i uz promjene svih državnih struktura. To treba ostati i ući u svijest građana”, rekao je Šeks.

“Sabor je zakonom ustanovio 30. svibnja kao Dan državnosti, sviđalo se to predsjedniku države ili ne. Svi su dužni pridržavati se zakona, pa tako i predsjednik.

To što je on 30. svibnja rekao da se odvio HDZ-ovski dernek ignorirao je odluku Sabora, to spada u drugu sferu i ulazi u sferu ignoriranja Ustava… “, rekao je Šeks.

O Milanovićevim kritikama

Šeks je rekao kako se predsjednik po Ustavu brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti.

“Kako on to radi kada napada premijera, kada govori da on mora znati za izvide DORH-a i USKOK-a i za koje ni on ni premijer ne smiju znati? Kako se brine kada napada Ustavni sud, DORH, USKOK, PNUSKOK, medije…? Kako se brine za stabilnost vlasti ako on određuje umjesto Ustavnog suda da je Stožer parapolitičko tijelo? On se stavlja na mjesto iznad Ustavnog suda.

Izvidi su po zakonu tajni i nitko za njih ne smije znati. Kada predsjednik uporno govori da je predsjednik vlade trebao znati što radi DORH, pitanje je: Predsjedniče, sam si priznao da si utjecao na rad DORH-a i policije za vrijeme tvog mandata kao premijera. Povjerenstvo koje se sada pokušava osnovati trebalo bi propitati kakvu je Zoran Milanović imao ulogu kada je kao predsjednik vlade davao naloge DORH-u, piše N1.

Kad god netko kritizira Milanovićev potez, on s tim kritičarem ne polemizira, on ide metodom diskvalifikacije, uvreda, kleveta, to radi sa svima koji su se kritički osvrnuli na njegov potez”, rekao je Vladimir Šeks.

Komentari