ŠEKS O ZBIVANJIMA U NASTANKU DRŽAVE I DANAS: Graditi Hrvatsku kao socijalno pravednu demokratsku državu

Damir Krajac / CROPIX

Republika Hrvatska međunarodno je priznata 15. siječnja 1992. godine. Sve države članice tada Europske zajednice priznale su Hrvatsku kao samostalnu državu. Bio je to golemi diplomatski uspjeh naše države i tadašnjeg državnog vrha, ali i svih hrvatskih građana koji su se na referendumu odlučili za neovisnu demokratsku hrvatsku državu.

Svjedok i sudionik tadašnjih sudbonosnih događaja hrvatske države bio je Vladimir Šeks, dugogodišnji saborski zastupnik, predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik HDZ-a, koji je o tim zbivanjima danas govorio u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

– Na međunarodno priznanje Hrvatske utjecali su brojni čimbenici. U prvom redu bih stavio to međunarodno priznanje u europski kontekst, europski geopolitički okvir. Pad Berlinskog zida, raspad Sovjetskog Saveza, sovjetskog bloka, trzavice i traženje samostalnosti Poljske, Mađarske, baltičkih država, Čehoslovačke. Potom, geopolitički unutarjugoslavenski kontekst i položaj Hrvatske unutar Jugoslavije, rekao je Šeks u emisiji.

Poručio je i kako je politika Slobodana Miloševića najodgovornija za rat i razaranje Jugoslavije.



– Da nije bilo njegove politike, došlo bi do ili mirnog razlaza ili stvaranja jednog saveza suverenih država, kao što se dogodilo kasnije u Sovjetskom savezu, gdje je bila Zajednica Nezavisnih Država, dodao je Šeks.

Šeks je rekao i da bi – gledajući zdravorazumski, da su 1989., odnosno 1990. godine hrvatski građani stavljeni pred izbor da neće biti rata, da će Hrvatska kao dio Jugoslavije postati dio Europske unije i da će se Jugoslavija doista transformirati u savez demokratskih država – sigurno bio izabran taj put, a ne put krvavoga, neizvjesnoga rata.

Kao posebno bitnu istaknuo je ulogu predsjednika Franje Tuđmana te zaključio kako je hrvatski narod u 30 godina ispunio sve svoje strateške nacionalne ciljeve, a da je na budućnosti da se Hrvatska gradi kao socijalno pravedna demokratska država.

Komentari