Seizmolozi objavili animaciju potresa u Zagrebu kroz desetljeća

Da su slabi potresi na području Zagreba, a pogotovo Podsljemena, realnost već barem jedno desetljeće, zagrebački su seizmolozi pokazali zanimljivom animacijom koju su objavili na Facebook grupi “Zagrebački potres 2020 – vaše info za seizmologe”.

Na njoj se u nekoliko sekundi može vidjeti pregled potresa jačih od 1 stupnja po Richteru koji su se dogodili od 2008. do 2018. godine, a na kraju se može vidjeti karta “načičkana” manjim i većim točkicama, ovisno o magnitudi podrhtavanja koje se dogodilo.

A nakon što su obasuti pitanjima kad će konačno podrhtavanja prestati, zagrebački seizmolozi su još jednom ponovili odgovor koji “trube” već mjesecima – ne znamo. No, naglašavaju, iako slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, oni bi se ipak trebali razrjediti.

Nisu nešto što će u potpunosti prestati

“Mnogi nas pitaju kad će ovi potresi prestati. Nažalost, odgovor nije onakav kakav bi ljudi htjeli čuti. Ne možemo reći kad će ova serija potresa završiti – njen kraj možemo proglasti tek naknadno. Kad i završi, to ne znači da u ovom konkretnom epicentralnom području koje se aktiviralo u ožujku (otprilike između Šestina i Čučerja) potresa neće biti! Naime, vrlo slabih potresa bilo je i prethodnih godina i to baš u tom istom području. Na slikama možete vidjeti potrese M > 1.0 u razdoblju između 2008. i 2018. godine. S tim da postoji vjerojatnost da poneki sitni potres nismo mogli locirati jer se hrvatska mreža seizmografa kroz to vrijeme razvijala i unaprijeđivala (zagrebačka seizmografska mreža uspostavljena je nešto kasnije). Ista stvar prikazana je i na ovoj gif-animaciji, samo kao prikaz po godinama.



Dakle, (vrlo) slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, no trebali bi se razrjediti. Sitnih potresa bilo je i proteklih destljeća, no uglavnom su prolazili neopaženo ili se mislilo da je prošao kamion ili propuh zalupio vrata ili nam se učinilo. Neki su sigurno i dobro prepoznali o čemu se radi, ali nisu tome pridavali veću pozornost. Sad smo istraumatizirani ožujskim glavnim potresom, svaki trenutak iščekujemo novi, pa smo i prolazak kamiona i propuhom zalupljena vrata skloni opisati potresom. Samoizolacija zbog korona-virusa uopće nam nije pomogla po tom pitanju – dapače: nismo se mogli baviti svojim uobičajenim poslovima, a i sve je utihnulo (npr. promet) i otvorilo prostor boljoj percepciji potresa. Nažalost, potresima se moramo prilagoditi jer oni nama sigurno neće”, napisali su u objavi na Facebooku.

Komentari