SEIZMOLOZI O POTRESIMA Mogu se i dalje očekivati jači potresi, čak još godinu, dvije nakon razornog potresa na Banovini

HRT

Nakon sinoćnjeg prilično jakog potresa na području Petrinje koji se osjetio i u Zagrebu te sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske postavlja se pitanje jesu li mogući naknadni još jači potresi.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za HRT kako se nakon noćašnjeg potresa, koji je bio snažniji od onih koji su se u zadnje vrijeme događali, moguća naknadna podrhtavanja tla.

Podsjetimo, noćas u 1 sat i 58 minuta dogodio se prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje, magnitude 4,2 prema Richteru. Nakon toga bilo je nekoliko naknadnih slabijih potresa. Prvi koji je uslijedio 29 minuta nakon prvog imao je magnitudu 2,8 po Richteru.

Seizmografi Seizmološke službe RH rekli su kako je intenzitet u epicentru bio 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice.



I seizmologinja Ines Ivančić rekla je za N1 da su naknadni potresi mogući i do godinu, dvije nakon što je Banovinu pogodio razorni potres u prosincu prošle godine. Dodala je kako među naknadnim potresima može još biti ovako jakih primjerice magnitude 4,2 po Richteru.

 

Komentari